Predsjedništvo Matice hrvatske: Potpora nacrtu Zakona o hrvatskom jeziku i poziv intelektualcima da se uključe u javnu raspravu

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

Nakon što je Vlada predstavila Nacrt prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku

Vlada predstavila Nacrt prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku prije otvaranja javnog savjetovanja

i otvorila javnu raspravu o njemu u obliku javnog savjetovanja, posebnom izjavom oglasilo se Predsjedništvo Matice hrvatske. Ono je u Izjavi dalo punu potporu nacrtu prijedloga zakona i pozvalo „sve hrvatske intelektualce koji se bave jezičnom problematikom da tijekom javne rasprave sa zainteresiranom javnošću iznesu svoje prijedloge za poboljšanje sadašnje inačice nacrta Zakona o hrvatskom jeziku, kako bi bio što kvalitetniji kada se uputi u saborsku proceduru“.

 

IZJAVA PREDSJEDNIŠTVA MATICE HRVATSKE

U POVODU UPUĆIVANJA NACRTA PRIJEDLOGA ZAKONA O HRVATSKOM JEZIKU

U JAVNO SAVJETOVANJE

Vlada Republike Hrvatske 1. kolovoza 2023. godine uputila je u Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću Zakon o hrvatskom jeziku. Riječ je o nacrtu Zakona do koga se došlo nakon  tromjesečnog usuglašavanja stručnih službi Ministarstva znanosti i obrazovanja RH s Radnom skupinom Matice hrvatske za izradu nacrta Zakona o hrvatskom jeziku.

Ovu inačicu nacrta Zakona o hrvatskom jeziku na svojoj sjednici od 1. kolovoza 2023. godine jednoglasno je poduprlo Predsjedništvo Matice hrvatske, te poziva sve matičare, hrvatsku intelektualnu javnost i domoljubne građane Republike Hrvatske da ga također podupru. Taj zakon Hrvati su iščekivali desetljećima znajući da njegovim donošenjem skrb o hrvatskom jeziku i književnosti dobiva nužan institucionalni okvir kojim se našem jeziku omogućuje nesputan razvoj na dobrobit hrvatskoga naroda i sveukupne hrvatske kulture.

Pozivamo sve hrvatske intelektualce koji se bave jezičnom problematikom da tijekom javne rasprave sa zainteresiranom javnošću iznesu svoje prijedloge za poboljšanje sadašnje inačice nacrta Zakona o hrvatskom jeziku, kako bi bio što kvalitetniji kada se uputi u saborsku proceduru.

Predsjedništvo Matice hrvatske

U Zagrebu 1. kolovoza 2023.

Povezano:

Nenad Piskač: Zakon o hrvatskom jeziku ide stopama sudbine zakona o lustraciji

PHB Priopćaj br. 46: U čijim je rukama Zakon o hrvatskom jeziku?

Zdravko Gavran i Vladimir Lončarević: Jezik je živo nacionalno dobro i atribut državnosti!

 

 

Matica hrvatska/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)