1000 MISLI U KORIST ŽIVOTA

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

 

Svaka vokacija, svaki poziv podrazumijeva neko poslanje. Stoga vokacija koja dolazi od Boga u sebi nosi dostojanstvo i smisao. Osobu u braku Bog poziva da bude prijenosnik ljudskog života, da ga štiti i odgaja.

116
● Papa Pavao VI objavio je i proširio izraz „odgovorno roditeljstvo“. Ono podrazumijeva velikodušnost prema životu, kakva je Božja velikodušnost. Otvara prostor toplini i strpljivom dijalogu.

117
● Što je Evanđelje Života?
– To je Objava Života.
– To je Obrana Života.
– To je Vrednovanje Života.
– To je Poštivanje Života.

118
● Neophodno je biti autentičan, dosljedan i iskren kako ne bismo pali u iznenađujuće kontradikcije. Danas se izlaganja i izjave više no ikada odnose na „Ljudska Prava“. Ali u praksi se neka prihvaćaju, a neka niječu. Kad ne bi bilo tako, kako bismo objasnili tolike programe i zakone u korist pobačaja i eutanazije (eliminacije starih i bolesnih)? Napadamo li ljudski život ili ga čuvamo? Jesmo li za ili protiv života? Hoćemo li ga braniti samo u određenim situacijama i okolnostima, ili uvijek?

119
● „Veliki broj mladih ljudi, koji su danas izgubljeni, više ne uspijevaju vidjeti značaj bračne institucije i žive ljubav u znaku prolaznosti i bez želje za potomstvom. Mnoge obitelji ne znaju prakticirati zadaću odgovornog roditeljstva, kako uči Drugi vatikanski koncil“. (Ivan Pavao II)

120
● „Danas postoji snažan mentalitet protiv života. Više je proširen u razvijenim zemljama, ali prenosi se na zemlje u razvoju i prezentira se kao neka vrsta puta prema razvitku i napretku“. (Ivan Pavao II)

121
● Egoistična i individualistička koncepcija života motivira i potiče viziju koja je negativna i koja se prezirno odnosi prema nečemu tako dostojanstvenom i čudesnom kao što je majčinstvo. Imati više djece sinonim je ludosti za mnoge. „Zar će ta i ta obitelj imati još jedno dijete? Kako im pada na pamet?“ Reagiraju kao da će oni biti ti koji će voditi brigu o tom djetetu. Mi želimo da se prizna i zaštiti dostojanstvo svake majke.

122
● Svaka vokacija, svaki poziv podrazumijeva neko poslanje. Stoga vokacija koja dolazi od Boga u sebi nosi dostojanstvo i smisao. Osobu u braku Bog poziva da bude prijenosnik ljudskog života, da ga štiti i odgaja. I također da podržava i pomaže u rastu međusobne ljubavi između muža i žene. Otvaranje veličanstvenom daru potomstva bračni život čini stabilnijim. Jer podrazumijeva žrtvu i predanost.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)