NAKON ODLASKA ‘NA LIJEČENJE’ U TURSKU / Interpol je posljednja prilika za izručenje Sakiba Mahmuljina u BiH

Vrijeme:2 min, 30 sec

 

BiH ni nakon upućene urgencije za izručenje Sakiba Mahmuljina nema nikakve povratne informacije od Turske, a pravni stručnjaci navode da je domaćim institucijama ostalo još samo da se obrate Interpolu koji bi se obratio turskim organima i zatražio od njih konkretne odgovore nalazi li se osuđeni za ratne zločine nad Srbima nalazi u toj zemlji i zašto ga ne deportiraju.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza rekao je polovinom lipnja da je potpisao urgenciju da se postupi po molbi Suda BiH u vezi s izručenjem nekadašnjeg zapovjednika Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina.

“Koliko je meni poznato, zahtjev je otišao u posljednjih 15 dana, potpisao sam i mislim da je otišlo”, rekao je tada Bunoza.

U njegovom resoru navode da i dalje nemaju nikakve povratne informacije od strane Turske.

“U vezi s predmetom ‘Sakib Mahmuljin’ u ovom trenutku, ni nakon upućene molbe, a zatim i urgencije za izručenje, nemamo nikakvu povratnu informaciju od nadležnih tijela Turske”, kazali su za Glas Srpske u tom ministarstvu.

Pravni stručnjaci s druge strane navode da je još samo jedna mogućnost BiH na raspolaganju ostala kada je riječ o izručenju Mahmuljina domaćim vlastima.

“Jedina preostala adresa koja je na raspolaganju BiH, nakon upućenih molbi, urgencija jeste da se obrate Interpolu i da u obrazloženju njima navedu da Turska ignorira sve njihove molbe i zahtjeve. Jedino na taj način moguće je da Interpol preuzme konkretne aktivnosti i traži odgovore od Turske”, kazao je odvjetnik Miodrag Stojanović.

S druge strane navodi i da se postavlja pitanje je li BiH u ovom trenutku sigurna da se Mahmuljin nalazi u Turskoj.

“Tko kaže da je on u ovom trenutku u Turskoj? Najavljeno je da on ide tamo na liječenje. Sjeo je u avion i otišao tamo. Ali oni mogu kazati da se on tamo ne nalazi, odnosno da nije evidentiran”, rekao je Stojanović.

Postoji i varijanta “B”, naglašava on, da Turska kaže da je on tamo, da je evidentiran, ali da neće da ga isporuče, ali bi usput trebalo da navedu iz kojih to razloga neće uraditi.

“Oni trenutno ignoriraju BiH i jedina preostalo rješenje institucijama BiH jeste da se obrate Interpolu i da traže nekakve mjere prema Turskoj, ako imaju dokaz da je on tamo”, zaključio je Stojanović.

Sud BiH je krajem travnja izrekao Mahmuljinu pravomoćnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine. Umjesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.

Vještačenje

Sud BiH donio je 18. kolovoza prošle godine naredbu o vještačenju medicinske dokumentacije Sakiba Mahmuljina, kojom je od vještaka tražen nalaz i mišljenje može li se liječiti u BiH, kao i može li putovati.

To vještačenje trajalo je skoro tri mjeseca.

Mahmuljin je 3. studenog 2022. godine trebao dostaviti dokumentaciju koja je predmet vještačenja, ali iz Suda BiH nisu odgovorili je li to i uradio.

Nakon toga je samo poručeno da je Mahmuljin obavezan javiti se 23. studenog na izdržavanje kazne zatvora.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)