ODGOVORIO ŽELJKI CVIJANOVIĆ GUTERRES/ PIC jedino relevantno tijelo za imenovanje visokog predstavnika u BiH

Vrijeme:1 min, 13 sec

 

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres preko Misije u BiH odgovorio je članici Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željki Cvijanović da je Vijeće za implementaciju mira jedino relevantno tijelo za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH.

Naime, 11. srpnja je u Uredu glavnog tajnika dostavljeno pismo Željke Cvijanović, tadašnje predsjedateljice Predsjedništva BiH, u kojem je zatražila da se iz UN dostave relevantni dokumenti od značaja za BiH, odnosno odluku Vijeća sigurnosti o imenovanju njemačkog diplomata Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnika u BiH u skladu s Aneksom 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir, Daytonskog sporazuma iz 1995. godine, prenosi Fena.

– UN nije potpisnik Daytonskog sporazuma niti je UN član PIC-a, odnosno Vijeća za implementaciju mira – jedinog relevantnog tijela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH – navodi se u Guterresovom odgovoru, koji je objavio novinar Ivica Puljić na svom twitter nalogu.

Napomenuli su i na to da su dokumenti Vijeća sigurnosti UN-a javnosti na raspolaganju na Službenom dokumentacijskom sustavu UN-a te da Tajništvo Ujedinjenih naroda ostaje posvećeno potpori Bosni i Hercegovini na njenom putu ka održivom miru i razvoju.

– Nadamo se da ćemo i ubuduće nastaviti suradnju sa svim elementima u državi koji vode tom cilju – dodali su.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)