PREDSJEDATELJICA PREDSJEDNIŠTVA BIH CVIJANOVIĆ/ MVP uzurpira rad ‘zajedničkih institucija’ i izlazi iz okvira ovlasti

Vrijeme:1 min, 10 sec

 

Ministarstvo vanjskih poslova u Vijeću ministara ponovo uzurpira rad zajedničkih institucija i izlazi iz okvira svojih nadležnosti, istaknula je predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

“Njihovo odbijanje da Stalnoj misiji BiH pri UN proslijede pismo koje sam uputila glavnom tajniku UN-a predstavlja ilegalan čin i brutalnu zloupotrebu ovlasti. Nije njihovo da ulaze u sadržaj pisma koje član Predsjedništva šalje na međunarodne adrese, već da isto bespogovorno proslijede”, naglasila je Cvijanović za Srnu.

Ona je poručila da i ministru Elmedinu Konakoviću i svim drugim u MVP-u treba biti jasno da ilegalnim blokadama neće spriječiti da iskomuniciraju svoje naše stavove i njihove uzurpatorske namjere kada je riječ o zajedničkim institucijama.

“Razumijem njihov strah od odgovora iz UN-a na moj zahtjev da nam dostave odluku Vijeća sigurnosti o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika u skladu s Aneksom 10 Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ali njihov strah je njihova stvar, baš kao što je i njihova obaveza da izvršavaju svoje zakonske dužnosti prema svim, a ne samo pojedinim članovima Predsjedništva BiH”, ukazala je Cvijanović.

Nastavi li MIP s ovim destruktivnim praksama koje dodatno urušavaju kredibilitet i ugled zajedničkih institucija, Cvijanović je istaknula da će najveću štetu pretrpjeti BiH, ali i oni koji takve prakse sprovode.

Kabinet srpskog člana Predsjedništva je i formalno, putem dopisa, još jednom skrenuo pažnju Ministarstvu vanjskih poslova na štetnost ovakvog djelovanja i neophodnost izvršavanja svojih zakonskih obaveza.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)