NATO o „Z. Balkanu“: Pozivamo političke vođe na prijeko potrebne političke, izborne i druge reforme!

Vrijeme:2 min, 37 sec

 

Predsjednici država ili vlada izdali su 11. srpnja s NATO-ova samita u Vilniusu Priopćenje, i to u 90. točaka, od kojih se njih četiri, 75. – 78., odnose na „Zapadni Balkan“. Prva je općenita, a po jedna odnosi se na Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo zasebno. Donosimo cjelovit prijevod tih četiriju točaka.

 

  1. Zapadni je Balkan regija od strateške važnosti za NATO, što je istaknuto našom dugom poviješću suradnje i operacija. Ostajemo snažno predani sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana, podupirući reforme koje unaprjeđuju težnje zemalja u regiji za članstvom u NATO-u i EU-u. Nastavit ćemo jačati naš politički dijalog i praktičnu suradnju kako bismo poduprli reforme, regionalni mir i sigurnost te se suprotstavili zloćudnom utjecaju, uključujući dezinformacije, hibridne i kibernetičke prijetnje koje donose državni i nedržavni akteri. Regija zahtijeva stalnu pozornost i predanost Saveza i međunarodne zajednice u borbi protiv tih izazova. Demokratske vrijednosti, vladavina prava, domaće reforme i dobrosusjedski odnosi ključni su za regionalnu suradnju i euroatlantsku integraciju pa očekujemo nastavak napretka u tom pogledu.
  2. NATO snažno podupire suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine, u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima. Potičemo domaću pomirbu i pozivamo političke vođe da se suzdrže od razdiruće i secesionističke retorike i djelovanja. Ostajemo predani euroatlantskim težnjama te zemlje. Nastavljamo podupirati reformske napore, pa tako i kroz novodogovoreni paket za izgradnju obrambenih kapaciteta, NATO-ov stožer u Sarajevu i širok raspon alata za sigurnost i partnerstvo, te kroz Program reformi zemlje s NATO-om. Potičemo Bosnu i Hercegovinu da iskoristi potporu NATO-a i intenzivira napore kako bi ostvarila napredak u reformama u ključnim područjima, među kojima su i prijeko potrebne političke, izborne reforme, reforme vladavine prava, ekonomske i obrambene reforme, bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu u NATO-u.
  3. Jačanje odnosa NATO-a i Srbije bilo bi od koristi za Savez, Srbiju i cijelu regiju. Očekujemo da će Srbija surađivati ​​s NATO-om i svojim susjedima na konstruktivan način, pa tako i u svojim javnim komunikacijama o obostranoj koristi od suradnje NATO-a i Srbije. Podupiremo Dijalog uz posredovanje EU-a i druge napore usmjerene k normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, te potičemo strane da iskoriste trenutak i u dobroj vjeri sudjeluju u postizanju trajna političkog rješenja. Pozivamo obje strane na hitnu deeskalaciju, povratak dijalogu i konstruktivan angažman u provedbi sporazuma o putu normalizacije između Beograda i Prištine koji je nedavno postignut u Bruxellesu i Ohridu.
  4. Ostajemo predani kontinuiranom angažmanu NATO-a na Kosovu, uključujući i kroz Snage za Kosovo pod vodstvom NATO-a (KFOR). KFOR će nastaviti pružati sigurno i zaštićeno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a. Nedavne eskalacijske akcije su neprihvatljive i osuđujemo nasilje na sjevernom Kosovu, a i neizazvane napade koji su prouzročili ozbiljne ozljede NATO-ovih vojnika. Povećali smo prisutnost postrojba KFOR-a kako bismo odgovorili na napetosti koje se ponavljaju. Sve promjene položaja naših snaga u KFOR-u ovisit će o okolnostima, a ne o kalendaru.

Povezano:

Zdravko Gavran: Što je Hrvatskoj tzv. Zapadni Balkan? (1)

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)