“MILJENIK EUROPSKIH PUČANA”POLITICO/Plenković bio ključan za imenovanje von der Leyen za predsjednicu Europske komisije

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

Predsjednik vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je “potpuno fokusiran na posao premijera” u razgovoru za Politico objavljenom u srijedu u kojem ga je taj medij prozvao “miljenikom” Europske pučke stranke te jednim od ključnih pučana kod imenovanja predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen

Politico za hrvatskog premijera piše da je „dobro povezan” unutar EPP-a, najveće političke grupacije u Europskom parlamentu, te da je bio blizak s bivšom kancelarkom Angelom Merkel.

Taj medij s europskim sjedištem u Bruxellesu piše kako je Plenković „miljenik” grupacije te da je bio „ključan” u osiguravanju da vodstvo Europske komisije preuzme Ursula von der Leyen.

Njegovi proeuropski stavovi, uz hrvatski uspjeh u integraciji u EU, uoči europskih izbora potaknuli su nagađanja da bi hrvatski premijer mogao biti imenovan na neku od važnih funkcija u europskom savezu, piše Politico.

„Potpuno sam fokusiran na posao premijera i treću pobjedu na izborima u Hrvatskoj”, odgovorio je predsjednik Vlade Hrvatske.

Za von der Leyen, članicu EPP-a i Kršćansko-demokratske unije (CDU), Plenković je rekao da je „izvanredna europska političarka” koja je odlično djelovala u „veoma teškim vremenima”. Nije htio spekulirati hoće li ona ostati na toj funkciji i nakon izbora iduće godine, no naglasio je da bi „to bilo vrlo dobro za Europu”.

Premijer Hrvatske je u razgovoru za Politico govorio o uspješnoj integraciji Hrvatske u EU, poput šengeskog prostora i eurozone, a hvalio je i hrvatsko gospodarstvo koje ima „nikad veću” zaposlenost, „najmanju nezaposlenost od 1982. godine”, te gospodarski rast od 2,8 posto koji je iznad eurozoninih 1 posto.

Politico piše kako je jedina mrlja u Plenkovićevoj idealnoj slici optužnica koju je Ured europskog javnog tužitelja u prosincu 2022. zbog navodne korupcije podignuo protiv ministrice Gabrijele Žalac. Politico piše kako je Plenković rekao da nije zabrinut zbog tog slučaja.

Plenković je naglasio kako nije zabrinut ni zbog rasta tenzija između Kosova i Srbije jer je „međunarodna zajednica snažno angažirana u dijalogu” te jer obje države žele napredovati prema EU.

Politico je najveći naglasak iz razgovora s hrvatskim premijerom stavio na njegove izjave o usredotočenosti EPP-a na povratak na vlast u Italiji i Francuskoj, nekadašnjim uporištima te grupacije.

„Želimo učiniti više kako bi osnažili EPP-ove stranke u velikim državama”, rekao je hrvatski premijer, nazvavši to „ključnim”. Tome bi se trebala pridružiti i Španjolska gdje Narodna stranka (PP) vodi u anketama uoči parlamentarnih izbora koji će se održati kasnije ovaj mjesec.

EPP u Italiji zastupa Forza Italia, stranka nedavno preminulog bivšeg premijera Silvija Berlusconija, koja ima samo 7 posto podrške, no dio je vladajuće koalicije premijerke Giorgie Meloni. Pučani ne stoje dobro ni u Francuskoj, piše Politico, gdje republikanci, nekad vodeća francuska stranka, stoje na samo 9 posto podrške.

„Moramo snažno raditi na vraćanju snage EPP-a u Francuskoj i Italiji. To je politički cilj”, zaključio je Plenković.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)