BiH, ZEMLJA APSURDA / Državljanstva BiH u prvih pola godine odreklo se tisuću osoba, nezaposlenih je 350 000, a uvozi se radna snaga

Vrijeme:1 min, 49 sec

 

Samo za nepunih šest mjeseci 2023. godine , državljanstva Bosne i Hercegovine odreklo se više od tisuću osoba.

Glasnogovornica Ministarstva civilnih poslova BiH Zorica Rulj, potvrdila je za da je to do 27. lipnja ove godine učinilo 1.096 osoba.

Prošle godine, kako je potvrdila, državljanstva BiH odrekle su se 2.622, a pretprošle 3.110 osoba. Od 1996. rekordna je bila 2003. godina, kada se državljanstva BiH odreklo 9.128 građana.

Osoba koje se odriče državljanstva Bosne i Hercegovine daje izjavu o odricanju osobno ili putem punomoćnika na pripremljenom obrascu kod Ministarstva civilnih poslova BiH u Sarajevu ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine – veleposlanstva i konzulati u inozemstvu. Uz izjavu o odricanju obvezno se prilaže dokaz o posjedovanju državljanstva druge države (potvrda o državljanstvu) ili dokaz da joj je zajamčeno stjecanje državljanstva druge države.

Uz to što zbog političkih (ne) prilika, trvenja i svađa, te nedostatka demokratske kulture, kao i odlaska mladih i starih za boljim životom, nažalost, Bosni i Hercegovini prijeti i svojevrsni demografski slom.

Jer u posljednjih deset godina iz BiH iselilo više 500 000 osoba, od čega je veliki broj mladih i obrazovanih ljudi. Činjenica je kako dio starijih odlazi na nekoliko godina na rad u inozemstvo kako bi stekli pravu na minimalnu inozemnu mirovinu, a koja bi im onda uz onu koju su stekli u BiH, bila dovoljna za kakav takav život pod stare dane.

Istovremeno, porazna je činjenica da se rađa se sve manje djece. Upravo kako su upozoravali i predviđali proteklih godina stručnjaci radi se o klasičnom demografskom slomu koji podrazumijeva: ukupnu depopulaciju, prirodnu depopulaciju, negativnu migracijsku bilancu, demografsko starenje te prostornu populacijsku polarizaciju.

Ono što je tragično je da BiH uslijed političke situacije mnogi odlaze, ali je i na evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje u BiH čak oko 350 000 osoba, dok bh. poslodavcima nedostaje 30.000 radnika. Zato potražuju radnike iz drugih zemalja. Nedavno je odobreno 500 radnih dozvola.

Ako se ostvare crna predviđana BiH će za tridesetak godina imati, od prijeratnih 4,3 milijuna, tek 1,5 milijuna stanovnika te tako postati i zemlja staraca, osim što je sada najgora po svim parametrima u Europi.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)