Bloomberg: Rusija želi poslati osuđenike i Čečene da zamjene vagnerovce

Vrijeme:2 min, 13 sec

 

Rusija se sprema poslati više čečenskih boraca i osuđenika u Ukrajinu kako bi popunili rupe koje su ostavili Wagnerovi plaćenici koji su povučeni s bojnog polja, vjeruju europski obavještajni dužnosnici. Budući da Ukrajina izvješćuje o svom protuofenzivnom napredovanju prema istočnom gradu Bahmutu, ruske jedinice riskiraju da budu prenapregnute, prema dužnosnicima koji su željeli ostati anonimni jer informacije nisu javne, piše Bloomberg.

Rusija je rasporedila veliki broj vojnika u Bahmut nakon što je Wagner najavio povlačenje iz grada krajem svibnja, ostavljajući nestašice u okupiranim područjima južne Ukrajine, rekli su dužnosnici. Pobuna Jevgenija Prigožina, osnivača Wagnera, koja se pretvorila u najveću prijetnju 24-godišnjoj vladavini predsjednika Vladimira Putina, lišila je ruske snage nekih od njihovih najjača vojnika u Ukrajini.

Ministarstvo obrane u Moskvi do sada nije dalo naznake koliko je plaćenika potpisalo ugovore o pridruživanju vojsci do roka 1. srpnja. Prigožin je optužio ministra obrane Sergeja Šojgua da tim zahtjevom pokušava “uništiti” Wagner. Ukrajina je prošli tjedan rekla da se Wagnerove snage vjerojatno neće ponovno pojaviti na bojnom polju u značajnijem broju. Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov rekao je za novinsku kuću Ukrajinska pravda da je skupina bila “najučinkovitija ruska jedinica koja je uspjela postići uspjeh pod svaku cijenu”.

Sami Prigožin je rekao da je izgubio 20 000 vojnika, uključujući oko polovicu njih regrutiranih iz zatvora, tijekom mjeseci krvavih borbi za Bahmut, u intervjuu s ruskim novinarom u svibnju. Tvrdio je da je na bojnom polju rasporedio 50 000 osuđenika. Iako se ne očekuje da će odlazak skupine Wagner promijeniti tijek rata u Ukrajini, Putinova odlučnost da izbjegne punu vojnu mobilizaciju znači da će Rusija vjerojatno poslati više Čečena i osuđenika na prvu crtu u nadolazećim tjednima, rekli su europski dužnosnici.

Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik koji je sada zamjenik čelnika ruskog Vijeća sigurnosti, ustvrdio je u utorak da je Ministarstvo obrane regrutiralo 185 000 novih ugovornih vojnika do sada ove godine, uključujući gotovo 10 000 njih koji su se prijavili prošlog tjedna nakon pobune. Nakon što je preuzelo regrutiranje osuđenika, Ministarstvo obrane je stalno povećavalo broj zatvorenika u vojsci na oko 15 000, a ukupan broj će vjerojatno još rasti, rekli su europski dužnosnici. Oko 2000 služi u kaznenim vojnim postrojbama tzv. “Oluja Z”., tvrde.

Nejasno je koliko bi dodatnih vojnika južna ruska republika Čečenija mogla osigurati. Čečenski čelnik Ramzan Kadirov, koji iskazuje privrženost Putinu, rekao je u svibnju na Telegramu da je 7000 vojnika već u Ukrajini, a još 2400 obučava se za dvije nove pukovnije Ministarstva obrane. Čečenski borci dosad nisu bili zapaženo učinkoviti tijekom rata. Od nekih kritičara zaradili su nadimak “TikTok bataljuni” jer se činilo da su aktivniji na društvenim mrežama nego u borbi.

 

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)