Kancelar Scholz: Pobuna u Rusiji je lekcija o davanju previše moći u ruke privatnih vojnih tvrtki

Vrijeme:1 min, 12 sec

 

Pokušaj privatne vojne tvrtke Wagner da pokrene oružanu pobunu u Rusiji pokazao je opasnost od prijenosa vojne moći u privatne ruke, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz po dolasku na summit EU-a. “Svakako, ono što se dogodilo u Rusiji igrat će ulogu na summitu. Više je očito da je prijenos vojne moći u privatne ruke neodgovoran. To je previše opasno”, istaknuo je, prenosi dpa.

Prema njegovim riječima, Zapad je pomno pratio događaje 24. lipnja ne miješajući se u situaciju. “Ne zauzimamo strane u onome što se događa u Rusiji”, rekao je dalje. “Naš cilj nije promijeniti vlast u Rusiji; naš cilj je neovisna Ukrajina”, istaknuo je njemački kancelar.

Navečer 23. lipnja, osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin je na kanalu Telegram ustvrdio da su njegove jedinice bile napadnute, za što je okrivio ruske vojne vlasti. Rusko ministarstvo obrane kritiziralo je te tvrdnje kao lažne. Wagner je nakon toga zauzeo grad Rostov na Donu i konvojem krenuo prema Moskvi. Federalna služba sigurnosti (FSB) pokrenula je kaznenu istragu zbog poziva na oružanu pobunu. Ruski predsjednik Vladimir Putin u televizijskom obraćanju naciji opisao je postupke Wagnerove skupine kao izdaju. Kasnije je bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko, u koordinaciji s Putinom, održao razgovore s Prigožinom što je rezultiralo povlačenjem konvoja. Kazneni proces je odbačen unatoč tome što su vagnerovci ubili 13 ruskih pilota i oborili nekoliko letjelica. Lukašenko je kasnije predložio Prigožinu da pretvori napuštenu bjelorusku vojnu bazu u Wagnerov kamp.

 

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)