RAGUŽ: Nova Federalna vlada ne razlikuje se od prethodne

Vrijeme:2 min, 54 sec

Nije potrebna neka velika inteligencija kako bi se predosjetilo da će vlast u Federaciji BiH upasti u krizu, kazao je u Intervjuu za Radio Federacije zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i predsjednik Hrvatske republikanske stranke BiH Slaven Raguž, odgovarajući na pitanje postoje li problemi u funkcioniranju većine u Federaciji BiH.

„Meni je sramotno kazati da smo mi imali samo dvije redovite sjednice i da smo mi zastupnici, radeći svoj posao, imali sjednice Odbora koji su svrha sami sebe i izvanredne sjednice Parlamenta, tako da je nama zbog ove krizne situacije onemogućeno raditi svoj posao i djelovati zbog čega nas je narod i birao. Odgovornost je na novoj većini koja je htjela izbjeći SDA i nadam se da ćemo nakon dodjeljivanja mandata novim zastupnicima konačno otkočiti rad Parlamenta. Ako se dogodi neka nova većina i nova preslojavanja bojim se da ćemo ući u krizu koja bi trajala cijelu ovu godinu, a možda i više“, kaže Raguž.

Komentirajući izbor suca Ustavnog suda, set energetskih zakona i onoga što Vlada FBiH trenutno radi, Raguž je kazao kako stoji iza izjave da se nova većina i Vlada ponašaju u skladu narodne izreke „sjaši Kurta da uzjaši Murta“.

„Ne možemo se ponašati po istom modelu kao protiv onih protiv kojih se borimo. Nova Vlada je već u prvim koracima pokazala kako nema nikakvih razlika u odnosu na prethodne. Sjetimo se kako su pozivali ljude da daju ostavke na čelu javnih poduzeća, najavljivali smjene generacija, što je po meni skandal, bez presedana, jer se radi o uplitanju politike u javna poduzeća, a govori se o borbi protiv korupcije i nepotizma. Jedno s drugim ne ide“, kaže Raguž u komentaru rada nove Vlade.

Problem izbora suca Ustavnog suda pokazuje kako je politička paradigma ista, ali su igrači drugi, navodi Raguž, dodavši kako je problem prvorangirani Marin Vukoja koji je navodno blizak HDZ-u, a nisu Seada Palavrić i Mirsad Ćeman, visoki dužnosnici SDA s pravosudnim ispitima iz vremena rata.

„Još ćemo se mi načekati da zapušu ti novi vjetrovi i dođe novi politički val kakav se najavljuje svaki put kad se formira nova Vlada.“

Izjava američkog veleposlanika, oko Južne interkonekcije i uspostavljanja novih tvrtki za plin, pokazuje kako Bosna i Hercegovina nema ni „S“ od suvereniteta i ne razumije kakav je to interes Sjedinjenih Američkih Država o broju firmi u Bosni i Hercegovini, kaže Raguž, odgovarajući na pitanje o izjavi veleposlanika usmjerenoj prema Južnoj interkonekciji.

Dovoljno je pročitati novinarske i revizorske izvještaje oko tvrtke BH-Gas da vidite kako je to netransparentna tvrtka, gdje se novac troši nenamjenski i stoga nemam ništa protiv da se osnuje nova tvrtka, ako je politički dogovor elita takav.

Raguž kaže da je razgovor s ministrom unutarnjih poslova Ramom Isakom iskoristio da podrži inicijative koje se tiču bolje sigurnosne situacije u FBiH, ali i da zatraži osnivanje Ureda za borbu protiv korupcije kakve imaju u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu.

Vladu Hercegovačko-neretvanske županije, Hrvatska republikanska stranka će podržati samo na osnovu programa, a nikako kao traženje ruku za potporu ili dijeljenje kolača u vidu zauzimanja direktorskih pozicija u zavodima i fondovima u HNŽ-u. Iako su imali negativna iskustva s HDZ-om, nakon izbora mostarskog gradonačelnika, Hrvatska republikanska stranka je, ipak, pristala razgovarati sa

HDZ-om BiH, ali ovaj put samo službeno i uz potpisane programe, kazao je, među ostalim, predsjednik HRS-a i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Slaven Raguž u Intervjuu na Radiju Federacije BiH.

Razgovor možete poslušati OVDJE.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)