REAKCIJE / Oglasilo se i Veleposlanstvo Rusije o odlukama Narodne skupštine RS

Vrijeme:2 min, 11 sec

 

Odluka Narodne Skupštine Republike Srpske o neprimenjivanju na teritoriji entiteta odluka Ustavnog suda BiH postala je logičan rezultat nepravomjernih akcija samog Ustavnog suda, a sudeći po žurbi u kojoj je bio ukinut član 39. Pravila Ustavnog suda, ne isključujemo vanjskog utjecaja na članove Suda, priopćeno je iz Veleposlanstva Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

“Iznuđena odluka Narodne skupštine daje osnov za pronalazak konstruktivnog izlaska iz nastale situacije, što znači upravo početak rada Parlamentarne skupštine BiH na zakonu o Ustavnom sudu BiH. Takva mogućnost se sadrži u samom Ustavu. U točci 1(d) člana VI izravno se govori o tome da za imenovanja koja se budu vršila nakon isteka razdoblja od pet godina od prvih imenovanja Parlamentarna skupština može zakonom predvidjeti drugačiji način izbora troje sudaca koje bira predsjednik Europskog suda za ljudska prava”, navode iz Veleposlanstva i dodaju da će donošenje ovakvog zakona u duhu dijaloga, uzajamnog poštovanja i kompromisa bez vanjskog utjecaja će postati potvrda zrelosti strana u Bosni i Hercegovini za formiranje istinski suverene države, koja će osigurati povoljne uvjete za trenutne i buduće generacije Bošnjaka, Srba, Hrvata kao i svih državljana Bosne i Hercegovine.

Kako ističu, argumenti o tome da Republika Srpska navodno blokira imenovanje srpskih članova Ustavnog suda se doživljavaju kao neozbiljne te izmišljene.

“U Federaciji BiH postoji sličan problem. Sjećamo se da u Mostaru dvanaest godina nisu se održavali izbori i nebo nije palo na zemlju. A koliko godina nakon završetka prethodnih izbora nije se uspjevalo formirati Vlada Federacije BiH? Onda samo od izabrane u skladu s demokratskim normima Narodne Skupštine Republike Srpske ovisi kada i koga će ona izabrati za sastav Ustavnog suda. To je njena zakonska ingerencija”, navodi se u priopćenju ruskog veleposlanstva u BiH. Kako navode, istinito je da u Ustavu BiH postoji stav o tome da odluke Ustavnog suda jesu konačne i obvezujuće.

“Ali ovo u situaciji Bosne i Hercegovine znači samo ono da moraju biti besprijekorne kako s pravne tako i s političke točke gledišta dakle da vode računa o kamenu temeljcu Ustava BiH – jednakopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta BiH”, priopćili su iz Veleposlanstva Rusije i dodali da se vidi kakve temeljne probleme stvara drugi stav Ustava – o biranju dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH bez preceziranja načina izbora.

“Stoga vrlo štetnim se smatra formalno sholastičko tumačenje Ustava i djelatnosti Ustavnog suda BiH, a kamoli kada odluka se donosi aritmetičkom većinom, što omogućuje da se posredstvom učešća stranih članova Suda ‘na pravni način’ ignoriraju stavovi dva konstitutivna naroda te da se formira povoljna za svoje potrebe vlastita politička stvarnost’”, zaključuje se u priopćenju Veleposlanstva Rusije u BiH.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)