Prigožinov zrakoplov nakon smirivanja pobune u Rusiji jutros sletio u Bjelorusiju

Vrijeme:1 min, 46 sec

Zrakoplov osnivača plaćeničke skupine Wagner Jevgenija Prigožina sletio je jutros u Minsk, glavni grad Bjelorusije. Poletio je iz ruskog grada Rostova na Donu.

Još jedan avion je stigao iz Sankt-Peterburga, objavio je nezavisni medij Belaruski Hajun, pozivajući se na podatke Flight Radara.

Avion je sletio na aerodrom Mačulišči u blizini Minska u 7.40. Navodi se da je još jedan avion stigao iz Rusije-poslovni mlažnjak BAe 125-800B s registarskom oznakom RA-02878 koji je poletio iz Sankt-Peterburga i sletio u bazu Mačulišči u 7.58.

Jučer su pojedini mediji objavili da je osnivač Wagnera već viđen u Minsku, u hotelu “Green City” s tri zvjezdice na periferiji grada. U samom hotelu nisu mogli potvrditi da je Prigožin odsjeo kod njih, pozivajući se na povjerljivost podataka o gostima.

Također su istaknuli da nemaju luksuznih soba, a najskuplja opcija smještaja je soba “poboljšane” kategorije koja košta oko 65 eura po noćenju.

Podsjetimo, Prigožinova plaćenička skupina Wagner je u subotu bila nadomak Moskve nakon što su preuzeli kontrolu u Rostovu. Poručio je da je dobio informacije da Rusije od 1. srpnja želi ugasiti Wagner te je prema riječima Prigožina pobuna bila vrsta prosvjeda.

Prigožin je rekao da je želio izbjeći prolijevanje ruske krvi i također je rekao da je marš bio zapravo demonstracija i da mu nije bila namjera svrgavanje vlasti u zemlji.

“Cilj mimohoda bio je izbjeći uništenje Wagnera i pozvati na odgovornost dužnosnike koji su svojim neprofesionalnim djelovanjem počinili ogroman broj grešaka”, kazao je Prigožin.

Izrazio je žaljenje zbog toga što su morali oboriti ruske avione i helikoptere i dodao da je ruski narod podržao Wagner i da su mnogi od njih tražili da nastave.

“Putovali smo 780 km, stigli 200 km do Moskve i blokirali smo sve vojne baze i aerodrome na putu. Među borcima PMC-a ima nekoliko ranjenih i 2 mrtva, među njima i uposlenici ministarstva obrane koji su se odlučili pridružiti našoj “stvari”. Nitko od PMC boraca nije bio prisiljen marširati i svi su znali njegov cilj. Naš marš pokazao je ozbiljne sigurnosne probleme širom naše zemlje”, istaknuo je Prigožin.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)