Ni sinoćnji Borrellovi krizni sastanci s Vučićem i Kurtijem u Bruxellesu nisu donijeli nikakve opipljive rezultate

Vrijeme:2 min, 23 sec

 

Sinoćnji odvojeni sastanci u Bruxellesu s predsjednikom Srbije Vučićem i predsjednikom kosovske vlade Kurtijem nije donijeli nikakav opipljiv napredak – ocjena je stranih medija koji su o njemu izvijestili. Kriza u kosovsko-srbijanskim odnosima nastavlja se, i nitko ne zna što će se dalje događati sljedećih dana i tjedana. I Beograd i Priština ukopani su u svojim pozicijama i zanimaju ih samo vlastiti argumenti. Određene sankcije prijete Kosovu, a i politika Beograda nailazi na sve oštrije kritike.

 

„Ministar vanjskih poslova“ EU-a Josip Borrell i posebni izaslanik EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak u četvrtak su četiri sata odvojeno razgovarali sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Albinom Kurtijem. Vučić je naime u posljednji čas odlučio ipak se odazvati, ali nije htio izravno razgovarati s Kurtijem.

Borrell ih je pozvao na krizni sastanak kako bi ishodio smanjivanje opasnih napetosti na sjeveru Kosova, za koje je američki izaslanik Gabriel Escobar izjavio da znače i prijetnju u široj „regiji“.

U izjavi novinarima nakon sastanka Borrell je kazao da je dvojici visokih dužnosnika prenio već poznate zahtjeve odnosno iznio očekivanja od njih. Kosovo bi trebalo odmah obustaviti policijske akcije u blizini općinskih zgrada na sjeveru Kosova, gdje je kosovska policija uhitila ili pokušava uhititi nekoliko Srba koje smatra kriminalcima povezanima sa srbijanskim strukturama i ’kolovođama’ nasilja na inače mirnim prosvjedima krajem svibnja. Osim toga, vlada u Kosovu trebala bi povući četiri novopostavljena općinska načelnika na „alternativne lokacije“ te održati nove izbore u tim općinama. Od Vučića EU očekuje da utječe na tamošnje Srbe, poglavito na „Srpsku listu“, da ovaj put sudjeluje na izvanrednim izborima, a ne da ih bojkotira kao prije tri mjeseca.

Jedino što je Borrell mogao iznijeti kao rezultat bilo je ovo: „Nakon četiri sata sastanaka mislim da su dvojica čelnika razumjela ozbiljnost situacije, no oni očito imaju različite pristupe i različita tumačenja uzroka i posljedica…. Složili smo se glede potrebe novih izbora i razgovarali kako do njih doći. Nismo još tamo, ali znamo kako dalje.“ Dodao je da ponovljene izbore u tim općinama vidi kao „srž problema i srž rješenja“. Ponovio je da trojica kosovskih policajaca uhićena ili oteta moraju odmah biti pušteni iz srbijanskoga istražnog pritvora, u kojem se nalaze kao osumnjičeni za pokušaj diverzantske akcije na tlu Srbije.

Vučić je u izjavama nakon sastanka ponavljao ono što je i prije govorio, a slično njemu i Kurti, uzajamno se optužujući. Podsjećajući na Ohridski sporazum postignut, ali ne i potpisan, ovog proljeća, Kurti je uz ostalo izjavio: “Moj je dojam da je Srbija rekla ‘da’ osnovnom sporazumu, koji de facto znači uzajamno priznanje [državnosti], ali ga nije potpisala, a sada se kaje i žali što je rekla ‘da’ pa nastoji potkopavati njegovu provedbu.“

Bilateralna politička trakavica u kombinaciji s nastojanjima međunarodnih posrednika da dvije zemlje pokrenu prema deeskalaciji i “normalizaciji” međusobnih odnosa te smirivanju napetosti na sjeveru Kosova nastavlja se.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)