Featured Video Play Icon

„Srpska lista“ optužila Kurtija da želi Kosovo isprazniti od Srba – „kao dio ’hrvatskog scenarija’“

Vrijeme:2 min, 48 sec

 

„Namjera predsjednika kosovske vlade Albina Kurtija da lažima i lošom glumom zavara Srbe unaprijed je osuđena na neuspjeh“, priopćila je u srijedu „Srpska lista“, tvrdeći da je Kurti obećao da će „polovina biti u zatvoru, a polovina prognana, kao dio ’hrvatskog scenarija’ što ga je Kurti javno ponudio i provodi ga“ na području Kosova.

„To što se Kurti pravi gluh i slijep ne znači da će srpski narod prestati tražiti poštovanje svojih prava, oslobađanje svoje braće i prestanak progona srpskog naroda, a isto tako i povlačenje nelegalnih, do zuba naoružanih specijalaca iz naših općina’“, dodaje se u priopćenju.

„Srpska lista“ priopćila je to nakon što se predsjednik vlade Kurti obratio Srbima na sjeveru Kosova video-porukom u kojoj je rekao da su potrebni prijevremeni izbori u četirima većinski srpskim općinama, ali i otvorena i slobodna predizborna kampanja. O sadržaju Kurtijeve poruke može se pročitati i njegovo obraćanje pogledati ovdje.

Kosovska vlast sastavljena uglavnom od tamošnjih Albanaca optužuje „Srpsku listu“, dosad glavnog političkog predstavnika manjinskih Srba, da pod vodstvom „kriminalaca“ povezanih sa srbijanskim obavještajnih i kriminalnim strukturama terorizira na sjeveru Kosova i Albance i Srbe koji ne odobravaju njezinu politiku i postupke. Identificirani su njezini „kolovođe“ te im se nastoji ući u trag i uhititi ih.

Istoga dana kada se oglasila „Srpska lista“ – čijih je nekoliko pripadnika uhitila ili ih pokušava uhititi kosovska policija zbog predvođenja nasilnih prosvjeda u kojima je ozlijeđeno 30-ak pripadnika Kfora i zbog drugih kaznenih djela – desna opozicija u srbijanskoj skupštini suprotstavila se tomu da „Srpska lista“ monopolizira predstavljanje kosovskih Srba. Zastupnik radikalno desne, proruske i velikosrbijanske stranke „Dveri“ Boško Obradović iznio je zahtjev da „Srpska lista“ – produžena ruka Vučićeva režima i vladajuće Srpske napredne stranke – nema više pravo obraćati se u ime svih Srba.

Prethodno je i liberalna, prozapadna srbijanska opozicija osporila pravo „Srpskoj listi“ da se ponaša kao jedini predstavnika Srba u Kosovu, optužujući njezine pripadnike kao kriminalce koji teroriziraju tamošnje Srbe iz svojih klanovskih interesa povezanih s Vučićevom vlašću.

Kurti namjerava nakon posjeta Papi otputovati u Bruxelles radi sastanka s Vučićem

Službeni Beograd i dalje podjaruje diplomatsku i medijsku kampanju protiv Kurtija i njegove vlade, a i protiv priznavanja Kosova kao samostalne države. Ujedno se od jučer hvali dobivanjem domaćinstva svjetskoj gospodarskoj izložbi EXPO 2027. Tako je grčka veleposlanica u Beogradu, Maria Levanti izjavila jučer, u razgovoru za portal balkantravel.rs, da stajalište njezine zemlje, koja ne priznaje Kosovo, i dalje neizmijenjeno, te da Grčka „snažno podupire Srbiju u pitanju eurointegracija“. Govorila i o važnosti Srbije za mir u široj regiji te o novim projektima energetskog povezivanja Srbije i zemalja „Zapadnog Balkana“.

„Ministar vanjskih poslova“ EU-a Josep Borrell pozvao je prije nekoliko dana zajedno s posebnim izaslanikom EU-a Miroslavom Lajčakom Vučića i Kurtija da dođu u Bruxelles na novi krug pregovora u cilju „deeskalacije“ i traženja političkog rješenja za prijeporna pitanja između Kosova i Srbije. Vučić je odgovorio da s ne će odazvati (osim eventualno „u tehničkom smislu“) dok Kurti ne povuče policiju sjevera, ne poništi lokalne izbore i ne učini da bude formirana „Zajednica srpskih općina“. Kurti je pak jučer izjavio da danas putuje u Rim, u posjeti papi Franji, a odmah zatim odlazi u Bruxelles na sastanak s Borrellom, Lajčakom i Vučićem. Jutros je i Vučić, unatoč prijašnjim izjavama, potvrdio da će doći na sastanak, ali da “ne će razgovarati s Kurtijem”.

 

 

Hrvatsko nebo