Kosovska ministrica vanjskih poslova: „Izaslanik EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak često zastupa Vučićev stav”

Vrijeme:2 min, 11 sec

 

U razgovoru za bečki dnevnik „Der Standard“, objavljen u srijedu, kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gervalla-Schwarz zatražila je od Zapada da promijeni strategiju te da pošalje druge diplomate na „Balkan“ i zauzme oštriji stav prema Srbiji. „Izaslanik EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak često zastupa Vučićev stav. Ne samo da je to ubitačno za posredovanje, već ohrabruje Vučića na eskalaciju. Situacija je izuzetno opasna, na mjestu događanja čak su i Wagnerove trupe. Hitno su  potrebni nova strategija i nove osobe ako se želi zaustaviti eskalacija“, upozorila je ona.

Ministrica je nadalje ocijenila kako je ozbiljna strateška grješka to što EU prijeti Kosovu mjerama ako ne povuče pripadnike posebne policije sa sjevera.

Prijetnje kosovskoj kao savezničkoj „demokraciji koja štiti zakon i izabranim predstavnicima protiv nasilnih kriminalaca koji se koriste ručnim bombama s gelerima protiv vojnika Kfora fatalan su signal“, rekla je  o zahtjevu da Priština povuče policijske snage sa sjevera. „To je poziv na eskalaciju – a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje eskalira: srpski specijalci upali su u našu zemlju i kidnapirali tri policajca. Ta otvorena agresija alarmantna je: tako je bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević započeo svoje ratove g. 1991. Dugo smo upozoravali da će biti mrtvih ako se Vučića ne zaustavi. Taj primjer će ostaviti traga daleko izvan ove regije, zato što dovodi u pitanje načela i pouzdanost Zapada na globalnoj razini“, upozorila je ministrica.

Upitana pod kojim bi se uvjetima posebna policija povukla, odgovorila je da se, „kao u Beču, Grazu ili Linzu“, policija povlači kada nasilni ekstremisti više ne ugrožavaju vladavinu zakona i gradonačelnika. „Nijedna pravna država ne bi trebala tolerirati nasilje i pravne praznine.“ Na primjedbu kako SAD i EU zahtijevaju od gradonačelnika na sjeveru da rade s alternativnih lokacija, poručila je da „Kosovo ne može izvršiti političko samoubojstvo čak ni poradi svojih najboljih prijatelja“.

„Mi, kao Zapad, ne smijemo dopustiti dozvoliti da nekolicina problematičnih diplomata u savezu s Putinovim opunomoćenikom Vučićem uvuče ovu regiju u rat. U svakom slučaju, mi ćemo braniti svoju zemlju jer branimo vladavinu prava i demokraciju. Vučić se ne može zaustaviti ni novcem, ni pomirljivom politikom, već samo kristalno jasnim stavom. EU nema taj stav, jer nije jedinstven“, dodala je Gervalla-Schwarz.

Upitana o ulozi Kremlja, rekla je da se „Rusija igra Zapadom, koji djeluje kao mjesečar“ te da „mnogi zapadni partneri, pa tako i Austrija, iako već dugo na to upozoravamo, ne žele to ni čuti ni vidjeti. Pričati, davati savjete, to je ono što oni žele. Na žalost, stvari za Kremlj idu dobro… Eskalacija je rezultat pogrješne strategije.“

 

Der Standard/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)