STATE DEPARTMENT/ G7 potvrdio jedinstvo i potrebu za bliskom koordinacijom u odnosima s Kinom

Vrijeme:1 min, 25 sec

 

Grupa sedam industrijskih sila (G7) potvrdila je svoje jedinstvo i naglasila potrebu za bliskom koordinacijom u odnosima s Kinom, priopćio je američki State Department nakon što se državni sekretar Antony Blinken sastao s predstavnicima G7 u Londonu.

– Grupa G7 ukazala je na važnost bliske koordinacije u stavu ptrema Narodnoj Republici Kini i potvrdila da je jedinstvena nego ikada – navodi se u priopćenju State Departmenta.

Blinken se sastao s predstavnicima Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije na marginama konferencije u Londonu i izvijestio ih o svojim sastancima s čelnicima u Kini tijekom nedavne posjete, priopćio je State Department.

Blinkenov sastanak s G7 održan je dan nakon što je američki predsjednik Joe Biden nazvao kineskog predsjednika Xi Jinpinga “diktatorom”. Kina je reagirala i Bidenovu izjavu, izrečenu tijekom skupa u cilju prikupljanja financijskih sredstava za predizbornu kampanju, nazivala apsurdnom i provokativnom.

Blinken je nedavno završio posjet Kini s ciljem stabilizacije odnosa između SAD i Kine za koje Peking tvrdi da su na najnižoj točki otkako su službene veze uspostavljene 1979. godine.

Blinken se susreo sa Xijem tijekom posjeta Kini i obojici su se u ponedjeljak usuglasili da se stabiliziraju odnosi između SAD i Kine kako oni ne bi prerasli u sukob. Iako posjeta nije donijela napredak, obje strane su se usuglasile da nastavi diplomatski angažman uz više posjeta američkih dužnosnika u posljednjim tjednima i mjesecima.

Blinken je na svom sastanku s predstavnicima G7 također razgovarao o podršci Ukrajine u suočavanju s ruskom invazijom, navodi State Department. On se u srijedu sastao s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom i razgovarao o potrebi da Ukrajina nastavi provoditi reforme za uspostavu okruženja za ulaganja, dodao je State Department, prenosi Reuters.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo