Deutsche Welle/Kinesko-njemačko prijateljstvo u teškim vremenima

Vrijeme:2 min, 55 sec

 

Kinesko-njemačko prijateljstvo

Kina želi iskoristiti vladine konzultacije s Njemačkom za produbljivanje suradnje dviju zemalja i prevladavanje razlika. Nakon dolaska deseteročlanog izaslanstva kineske vlade u Berlin premijer Li Qiang založio se za Njemačka Kinaiskorištavanje potencijala za suradnju i obogaćivanje sadržaja strateškog partnerstva dviju zemalja. „Današnji svijet je u novoj fazi promjena i kaosa”, rekao je Li u izjavi koju je objavilo kinesko veleposlanstvo. „Posebno u ovakvim vremenima, još je potrebnije da ljudi u Kini i Njemačkoj održavaju tradiciju prijateljstva”, naglašava kineska strana.

Na početku posjeta Njemačkoj Lija je u ponedjeljak ujutro primio savezni predsjednik Frank-Walter Steinmeier u palači Bellevue u Berlinu. Steinmeier je pozvao Kinu da „iskoristi svoju težinu u globalnoj politici i svoj utjecaj na Rusiju kako bi radila na pravednom miru” u ukrajinskom ratu.

Tema razgovora je bio i odnos Kine i SAD-a, rekla je glasnogovornica njemačkog predsjednika. Steinmeier je istakao „posebnu važnost odnosa dviju zemalja za globalnu sigurnost i suradnju”, napisala je glasnogovornica na Twitteru. Predsjednik se stoga založio „za jačanje komunikacijskih kanala između dvije zemlje”.

Vladine konzultacije u utorak

Navečer se premijer susreo s kancelarom Olafom Scholzom na ručku u uredu kancelara. Ovo je prvo putovanje novog kineskog premijera u inozemstvo otkako je preuzeo dužnost u ožujku. S njim je doputovalo još devet predstavnika vlade koji ovoga utorka sudjeluju u njemačko-kineskim vladinim konzultacijama. Kinesko izaslanstvo u zemlji će ostati do srijede, a nakon političkih pregovora u Berlinu posjetit će i München gdje će se sastati s predstavnicima njemačkih kompanija. Državni i stranački čelnik Xi Jinping, koji u svojim rukama sve više koncentrira moć u golemom carstvu, tradicionalno nije prisutan na takvim konzultacijama.

Njemačka vlada redovito provodi vladine konzultacije s posebno bliskim partnerima ili sa zemljama koje su joj posebno Scholzvažne, poput Kine, Indije i Brazila. Aktualni susret s Kinom sedmi je od premijere u Berlinu 2011. godine. Ministar vanjskih poslova Qin Gang nije doputovao u Berlin: on je zbog posjeta američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena Pekingu ostao kod kuće. Scholz je pozdravio Blinkenovo putovanje kao „dobar znak hitno potrebne normalizacije odnosa”. Međutim, još uvijek postoje razlike u mišljenjima s Kinom.

Scholz očekuje „vrlo važan radni sastanak”

Scholz je prethodno konzultacije opisao kao „vrlo važan radni sastanak”. Glavna tema bit će borba protiv klimatskih promjena i s njima povezano restrukturiranje gospodarstva. No, razgovarat će se i o ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine, u kojem Kina sa svojim posebnim izaslanikom Li Huiem pokušava posredovati i forsira pregovore.

Scholz je u studenom bio u inauguracijskom posjetu Kini – kao prvi šef zapadne vlade nakon stranačke konferencije Komunističke partije Kine, na kojoj je predsjednik učvrstio svoju vlast.

Suradnja i u zaštiti klime

Njemačka i Kina žele intenzivirati suradnju na području zaštite klime i okoliša. To su najavili savezna ministrica okoliša CO2Steffi Lemke i njezin kineski kolega Huang Runqiu neposredno prije vladinih konzultacija nakon sastanka u Berlinu. „Kina igra ključnu ulogu u globalnim naporima za zaštitu okoliša”, naglasila je Lemke.

I dodala: „Njemačka i Kina već dugi niz godina surađuju na području klime i okoliša.” To je pojačano novom, zajedničkom izjavom o namjerama. Iz Ministarstva zaštite okoliša priopćili su kako se obje zemlje žele „povećanom bilateralnom i multilateralnom suradnjom suprotstaviti zabrinjavajućem gubitku biološke raznolikosti, klimatskim promjenama i onečišćenju zraka i vode”.

Lemke je rekla da se suradnja ne odnosi samo na smanjenje emisije CO2. Kina je jedna od zemalja s najvećom bioraznovrsnošću na svijetu. „Izazovi koje donosi klimatska kriza, izumiranje vrsta i onečišćenje okoliša mogu se prevladati samo zajedno“, istakla je političarka Zelenih.

Reinhard Kleber / Deutsche Well

 

hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)