ŠEF HRVATSKE DIPLOMACIJE GORDAN GRLIĆ RADMAN/ Ostalo još samo da se izmjeni član Predsjedništva BiH kojeg nisu izabrali Hrvati

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

Položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini mnogo je bolji otkako je visoki predstavnik Christian Schmidt 2. listopada deblokirao formiranje vlasti u toj zemlji, kazao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova RH Gordan Grlić Radman.

To je rezultiralo da se u kratkom roku formira vlada na državnoj i federalnoj razini, rekao je Grlić Radman novinarima nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a.

“Položaj hrvatskog naroda od tada puno je bolji, premijerka je Hrvatica, Hrvati su zastupljeni na svim razinama i jedino što još treba promijeniti je član Predsjedništva BiH koji ne reflektira međunarodno pravo i dejtonski sporazum jer nije izabran glasovima Hrvata”, kazao je Radman dan prije zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske, prve nakon šest godina.

Grlić Radman očekuje da se na sutrašnjoj sjednici razgovara o svim temama u zajedničkom interesu i da se za ona pitanja koja se ovog trenutka ne mogu riješiti utvrdi dinamika rješavanja.

Promjena Izbornog zakona BiH sutra neće biti tema jer je to unutarnje pitanje Bosne i Hercegovine, a ovo je bilateralan sastanak, dodao je.

“Dakle, sve ono što nam je u zajedničkom interesu, prometna infastruktura, granični prijelazi, ekologija, jačanje gospodarstva, priznavanje diploma, kultura, znanost”, kazao je šef hrvatske diplomacije.

Nema razloga za sastanak s Vučićem

Grlić Radman je najavio da će hrvatski premijer Andrej Plenković 23. lipnja otvoriti Hrvatsku kuću u Subotici, koja je u najvećoj mjeri financirana hrvatskim novcem.

“S njim ide jako izaslanstvo, kulturno i znanstveno, upravo kako bismo pokazali Hrvatima u Srbiji da nisu sami i da imaju snažnu podršku hrvatske vlade”, kazao je.

Plenković će se tom prilikom susresti sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić, ali ne i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Grlić Radman dao je naslutiti da za to u ovom trenutku nema potrebe jer bi taj sastanak bio samome sebi svrha.

“Nije se problem susresti, premijer se s Vučićem susreo na marginama u Davosu, ali govorimo o sadržajnom sastanku koji će rezultirati nekim ozbiljnim dogovorom, a ne samo da bi se popila kavica”.

Hrvatska sa Srbijom želi rješavati otvorena pitanja, prije svega pitanje 1.812 nestalih osoba. “To nam je ljudska, profesionalna i domoljubna obveza”, rekao je Radman.

Također, nastavio je, “srpska manjina u Hrvatskoj ima svoje mjesto u Saboru, u koalicijskoj vlasti, mi očekujemo reciprocitet, da Hrvati imaju svoga predstavnika u parlamentu, i pokrajinskom i državnom”.

Radman je izbjegao izravno odgovoriti na pitanje znači li to da u ovom trenutku za sastanak Plenkovića i Vučića nema ni povoda ni volje.

“Plenković je premijer, Vučić je predsjednik države, postoje niže razine koje trebaju dovesti do trenutka da taj susret bude opravdan, kada ozbiljne teme budu zrele za konačnu raspravu”, kazao je.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)