Sabor raspravlja o deklaraciji o Gladomoru/oporba pita zašto tek sada

Vrijeme:2 min, 20 sec

 

90. obljetnica Gladomora

Hrvatski sabor u ponedjeljak raspravlja o Prijedlogu deklaracije o priznavanju Gladomora u GladomorUkrajini 1932.-1933. genocidom nad ukrajinskim narodom, na inicijativu vladajućih, no oporbeni zastupnici prozvali su ih što se o tome raspravlja godinu i pol nakon početka ruske agresije na Ukrajinu.

Inicijativa je pokrenuta u povodu 90. obljetnice Gladomora (Holodomora), a deklaracijom Hrvatski sabor priznaje holodomor kao zločin nad ukrajinskim narodom zbog gladi koju su izazvale sovjetske vlasti. Procjenjuje se da je od gladi umrlo između četiri i šest milijuna Ukrajinaca.

Iako su svi saborski klubovi najavili da će glasati za prihvaćanje te deklaracije, oporbeni zastupnici zamjeraju što se o toj temi raspravlja tek u 2023.godini, godinu i pol nakon počeka ruske agresije na Ukrajinu.

“Prije dvije godine, prije početka ruske agresije, Hrvatski su suverenisti predložili sličnu deklaraciju koju je potpisao i dio zastupnika iz vladajuće većine. Međutim, očito pod nečijim pritiskom, troje zastupnika je povuklo svoj potpise s deklaracije koja je gotovo identična ovoj današnjoj. Zašto se čekalo dvije godine? Što se moralo kuhati s vašim političkim stavovima?“ upitao je zastupnik Marijan Pavliček.

HDZ-ova zastupnica Zdravka Bušić odgovorila mu je da nije mijenjala svoje stavove te da osobno nije bila zadovoljna s tekstom deklaracije koju su sastavili Hrvatski suverenisti.

“Moja politička stajališta su čista i jasna. Mislim da nismo ništa izgubili. Zašto bismo mi donosili deklaraciju onda kada vi to želite?“ upitala je.

Zastupnik Socijaldemokrata Davorko Vidović također smatra da je Glodomor trebalo osuditi znatno ranije s obzirom na to da je već odavno poznato da se radi o jednom od najvećih zločina 20.stoljeća.

“Žao mi je što principijelno ne osuđujemo zločine totalitarne režime, kao da je ne bismo donijeli da nije bilo ruske agresije, a trebali smo je donijeti prije 15 godina“, rekao je Vidović.

Hrvoje Zekanović iz Hrvatske demokršćanske stranke prozvao je dio oporbe zbog licemjerja jer o Gladomoru danas govore “sa suzama u očima“, a krajem prošle godine “ostali su hladni“ jer nisu pomogli Ukrajini kada se odlučivalo o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

„Nema tog sapuna koji može prati tu političku ljagu“, naglasio je.

Zastupnik kluba Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić odgovorio je Zekanoviću da uzme “pušku u ruke i u pomoć Ukrajini“ ako je zainteresiran za oružje. Davor Dretar, iz istog kluba, poručio je zastupniku vladajuće većine da je potpora deklaracijama jedna stvar, a nešto sasvim drugo je “direktno i sukladno odredbama ratnog prava uključiti vlastitu zemlju u otvoreni ratni sukob“.

HDZ-ov zastupnik Nikola Mažar odbacio je tvrdnje da bi se zemlja našla u ratnom sukobu da je Sabor prihvatio odluku o obučavanju ukrajinskih vojnika na teritoriju Hrvatske.

“Da li mi sada ne smijemo ići u Sloveniju, bez obzira na Schengen, jer je ona priznala vojnu pomoć te je sada u ratnom sukobu s Rusijom?“ upitao je Mažar.

 

hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)