DEMANTIRALI UKRAJINSKE TVRDNJE MAĐARSKA/Ratni zarobljenici mogu otići kada žele

Vrijeme:1 min, 19 sec

 

Budimpešta je odbacila tvrdnje da je uskratila ukrajinskim diplomatima pristup za 11 vojnika koje je Rusija držala kao ratne zarobljenike prije nego što su ranije ovog mjeseca premješteni u Mađarsku.

Zoltán Kovács, mađarski državni tajnik za međunarodnu komunikaciju, rekao je za CNN da su vojnici oslobođeni u Rusiji nakon suradnje između Ruske pravoslavne crkve i Mađarske dobrotvorne službe Malteškog reda.

“Oni mogu ostati u Mađarskoj ili otići, kako god žele”

“Mogli su se izjasniti žele li svojevoljno doći u Mađarsku. Većina tih vojnika imala je i mađarsko državljanstvo, a ostali su dobili status izbjeglice u Mađarskoj. Oni su sada slobodni pojedinci koji mogu ostati u Mađarskoj ili mogu napustiti Mađarsku kada god žele”, rekao je Kovács te dodao da mađarska vlada ne prati kretanje vojnika.

O prebacivanju zarobljenih ukrajinskih vojnika u Mađarsku prvi put je izviješteno 8. lipnja, kada je ured čelnika Ruske pravoslavne crkve, patrijarha Kirila, objavio da je skupina ukrajinskih ratnih zarobljenika, koji su sudjelovali u sukobima, prebačena u Mađarsku prema sporazumu kojemu je posredovala Crkva.

Ukrajina: Vojnicima je uskraćeno da uspostave kontakt s veleposlanstvom

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko je 9. lipnja pozdravio oslobađanje vojnika, ali je kazao da Kijev nije obaviješten o pregovorima koji su do toga doveli te je zatražio da se njegovom veleposlaniku odmah odobri pristup vojnicima.

Jučer je Nikolenko ustvrdio da Mađarska vojnike drži u izolaciji te da nemaju pristup otvorenim izvorima informacija. Također, rekao je da se njihova komunikacija s obitelji odvija u prisutnosti trećih strana i da im je uskraćeno pravo da uspostave kontakt s ukrajinskim veleposlanstvom.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)