USTAVNI SUD BIH/ Osuđujemo pristiske na sudca Kneževića, odgađanja sjednica više neće biti

Vrijeme:1 min, 27 sec

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je održao izvanrednu sjednicu na kojoj je razmotrio izvanredne okolnosti u kojima se Ustavni sud našao zbog političkih pritisaka na potpredsjednika Zlatka M. Kneževića.

U priopćenju za javnost izražavaju bezrezervnu podršku potpredsjedniku Kneževiću koji je kako navode unatoč raznim teškoćama s kojima se suočavao, uvijek u punom kapacitetu doprinosio radu Ustavnog suda.

Između ostalog, naveli su kako se Ustavni sud Bosne i Hercegovine trenutno suočava s najvećom krizom u posljednjih 28 godina svog postojanja.

No, ono što je posebno privuklo pažnju javnosti jeste nova odluka koja je donesena na današnjoj izvanrednoj sjednici.

“Odredbe Ustava Bosne i Hercegovine ne poznaju mogućnost da Ustavni sud bude u blokadi, odnosno da ne može donositi odluke iz svoje nadležnosti. Takva mogućnost se ne može propisati ni bilo kojim drugim pravnim aktom niže pravne snage od Ustava Bosne i Hercegovine. Imajući to u vidu, Ustavni sud je na današnjoj izvanrednoj sjednici donio Odluku o izmjeni Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i brisao odredbu člana 39. tih pravila, u kojem stoji:

“Član 39. (Obavezno odgađanje sjednice) Sjednica Ustavnog suda u plenarnom sazivu kojoj ne prisustvuju najmanje trojica sudaca koje je izabrao Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i najmanje jedan sudac kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske se odgađa s tim da će se, u slučaju ponavljanja iste situacije bez opravdanih razloga, naredna sjednica održati”.

Dakle, to bi sada značilo da zakazivanje i održavanje plenarnih sjednica do sada mogle usporavati činjenicom da ne postoji dovoljan broj sudaca iz jednog ili oba entiteta pa bi se u tom slučaju sjednica otkazala, ali je naredni put mogla biti održana.

No, novim izmjenama član 39 je izbrisan i odgađanje sjednica neće biti moguće.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)