NA PRVU NEZAMISLIVO/Kina i SAD sudjeluju u pomorskoj vojnoj vježbi u Indoneziji

Vrijeme:1 min, 28 sec

 

Sjedinjene Države i Kina su unatoč neslaganju poslale ratne brodove da sudjeluju u međunarodnoj pomorskoj vježbi koja je u ponedjeljak počela u Indoneziji. Washington i Peking se spore oko niza pitanja na vojnom, diplomatskom, tehnološkom i gospodarskom polju.

SAD je povećao prisutnost na azijsko-pacifičkom području kako bi ograničio utjecaj Kine koja je nedavno održala niz vojnih vježbi blizu Tajvana. No te su dvije suparničke sile ipak poslale svoje ratne brodove u međunarodnu pomorsku vježbu Komodo koju Indonezija od ponedjeljka do četvrtka održava na istoku svog teritorija, blizu otoka Sulawesija.

Kinezi šalju razarač i fregatu

Američka mornarica ima ondje laku fregatu, rekao je u nedjelju za AFP glasnogovornik američkog veleposlanstva u Jakarti. Vježba će omogućiti SAD-u da se “pridruži zemljama, savezničkima i partnerskima, koje imaju isti pristup u rješavanju zajedničkih problema”, poput humanitarnih misija i odgovora na prirodne katastrofe, dodao je.

Kinesko ministarstvo obrane priopćilo je prošli tjedan, odgovarajući na poziv indonezijske ratne mornarice, da će poslati razarač i fregatu. I Rusija treba poslati svoje brodove, vidi se iz popisa koji su objavile indonezijske vlasti, a Australija će poslati fregatu i zapovjednika svoje ratne mornarice, viceadmirala Marka Hammonda.

Dva izgreda u posljednjih deset dana

Sudjelovat će ukupno 17 stranih brodova i dvadesetak indonezijskih. “Međunarodna pomorska vježba Komodo nije priprema za rat, nego daje prednost pomorskoj suradnji u regiji”, rekao je glasnogovornik indonezijske ratne mornarice I Made Wira Hady.

U posljednjih deset dana dogodila su se dva izgreda u kojima su sudjelovale američke i kineske snage u Tajvanskom tjesnacu i u Istočnom kineskom moru. Američki ministar obrane Lloyd Austin je u subotu na sastanku na vrhu u Singapuru ocijenio da je “važno” obnoviti dijalog s Kinom kako bi se spriječili “nesporazumi” koji bi mogli potaknuti sukob dviju vojnih sila.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori