PUTINOVA MARIONETA LUKAŠENKO/ Trebali smo dokrajčiti Ukrajinu 2014. godine

Vrijeme:1 min, 16 sec

 

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je poručio da je jedina greška koju su napravile Rusija i Bjelorusija što nisu “riješili ovo pitanje” 2014.-2015., kada Ukrajina nije imala vojsku i nije bila spremna.

Rusija je 2014. ilegalno napala Krim i pripojila ga sebi, a borci koje podržava Kremlj zauzeli su teritoriju na istoku Ukrajine.

Marioneta ruskog predsjednika

Lukašenkovi komentari, koji su, prema Minsku, izrečeni u četvrtak tijekom sastanka sa šefovima sigurnosnih agencija Zajednice neovisnih država, koju čine bivše sovjetske republike, ukazuju na to da je Lukašenko u potpunosti prihvatio svoju transformaciju u marionetu ruskog predsjednika Vladimira Putina, piše Politico.

Lukašenko je imao promjenjiv odnos s Putinom tijekom skoro tri desetljeća na vlasti. Ali nakon što mu je Kremlj pomogao isprati masovne ulične prosvjede nakon namještenih predsjedničkih izbora 2020. godine, bjeloruski predsjednik je počeo aktivno podržavati Putina, pomažući Moskvi da pokrene invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. godine i pristao je da se rusko nuklearno oružje postavo na tlo njegove zemlje.

“Vidjeli smo da se ovo sprema”

– Vidjeli smo da se ovo sprema – rekao je Lukašenko misleći na rusku invaziju.

U priopćenju vlade koja je citirala govor Lukašenka je navedeno da je rekao da bi rat, da nije počeo prošle godine, “počeo sutra, ali uz lošije uvjete za Rusiju i Bjelorusiju”.

– Jedina greška koju smo napravili, vjerojatno, je to što ovo pitanje nismo riješili 2014-2015, kada Ukrajina nije imala vojsku. Htjeli smo to riješiti mirnim putem. Oni su, međutim, iskoristili ovo vrijeme da razviju borbeno spremne oružane snage – rekao je.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)