ISTA REČENICA 20 GODINA POSLIJE/Vučić jutro nakon povijesnog prosvjeda izjavio isto što i Milošević pred pad s vlasti

Vrijeme:2 min, 16 sec

 

Jutro nakon možda najmasovnijih prosvjeda u Srbiji, kada je na desetine tisuća građana marširalo ulicama Beograda, vičući, između ostalog “Vučiću odlazi” i “Ostavke”, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na svom Instagram profilu.

Bez komentara o zahtjevima protesta, bez riječi o desetinama tisuća građana zemlje koju on predvodi, a koji su jasno iskazali nezadovoljstvo na ulicama, on je izgovorio ne približnu, već identičnu rečenicu kao i čovjek čija vlast je okončana nakon sličnih demonstracija 2000. godine. Jutro nakon prosvjeda koje svjetski mediji označavaju prekretnicom u njegovoj vladavini, Vučić je odlučio pribjegnuti strategiji Slobodana Miloševića, piše Nova S.

Naime, dok New York times i Washington post pokušavaju analizirati jučerašnju situaciju na ulicama, pa tako zaključuju da su upravo ovo najveće demonstracije od pada Slobodana Miloševića, kao i da je ovo najveća kriza u Vučićevoj jedanaestogodišnjoj vladavini, predsjednik Srbije ima druge prioritete.

Kao i obično, da sebe prikaže kao žrtvu, koristeći riječi onoga koji se prije više od 20 godina nalazio u sličnoj situaciji kao on. New York times i Washington post možda ne znaju zašto aktualni predsjednik citira onog svrgnutog, ali građani Srbije pamte da je upravo Vučić bio ministar informiranja u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića.

Tako je nekada radikalska, a sada naprednjačka perjanica oličila braniti se kao što je i Milošević pokušao sudbonosne 2000. godine.

„I ne ruše neki iz vana Srbiju zog Vučića, već ruše nekog Vučića zbog Srbije“, rekao je Vučić na video snimku koji je objavljen na njegovom Instagram nalogu.

Slučajno ili ne, iste riječi je 2000. izgovorio Slobodan Milošević.

„Ne napadaju Srbiju zbog Miloševića, nego napadaju Miloševića zbog Srbije“, misleći, vjerojatno na „strane tajne službe koje vršljaju Srbijom“, a koje i Vučić nerijetko spominje.

Je li simptomatično to što Vučić pribjegava Miloševićevoj retorici, koju je ovaj njegovao neposredno pred pad s vlasti, dokazat će vrijeme, ali sličnosti između dva režima su očigledne.

Što kaže New York times?

I baš ovog jutra, ugledni američki list New York times objavio je izvješće s jučerašnjih prosvjeda, navodeći da su najveći skup još od pada Slobodana Miloševića.

„Prosvjedi u Srbiji zbog masovnih pucnjava prošlog mjeseca prerasli su u subotu u najveće ulične demonstracije u Beogradu otkako su demonstranti svrgnuli Slobodana Miloševića s mjesta predsjednika Srbije 2000. godine. Vučić je svoju političku karijeru počeo kao radikalni nacionalist tijekom balkanskih ratova 1990-ih, ali je posljednjih godina nastojao predstaviti se kao proeuropski lider koji želi da Srbija oživi svoje zaustavljene napore za pridruživanje Europskoj uniji. On se protivio uvođenju sankcija Rusiji zbog njenog rata u Ukrajini, ali Srbija jeste glasovala u Ujedinjenim nacijama da osudi Moskvu“, piše ovaj mediji.

Istovremeno, situacijom u Srbiji se bavi i Washington post, koji jasno zaključuje – najveća kriza vlasti od 2012. godine.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)