BORRELL/Trenutno imamo rat u Europi i ne možemo se baviti još jednim

Vrijeme:1 min, 16 sec

 

Šef diplomacije  Europske unije (EU) Josep Borrell komentirao je trenutne incidente na Kosovu poručujući da bi njihova policija trebala obustaviti policijske operacije oko zgrada općina na sjeveru.

On je također pozvao i nasilne demonstrante da se povuku.

“Europska unija osuđuje nasilje na sjeveru Kosova. To dovodi do opasne situacije. Imao sam kontakt sa premijerom Albinom Kurtijem jutros i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sinoć i zamolio sam obje strane da poduzmu mjere za poboljšanje situacije. Kao prvi korak, očekujem od institucija Kosova da uklone policijske snage iz općinskih zgrada na sjeveru Kosova, a demonstrante da se smire”, rekao je Borrell.

On je naveo da EU očekuje od strana da nastave dijalog. Borrelli je potvrdio da se ulažu napori da se organizira dijalog na visokoj razini.

“Bilo je mnogo nasilja. Trenutno imamo rat u Europi, ne može prihvatiti i ne možemo se baviti još jednim sukobom”, rekao je Borreli.

Inače, od petka bukte sukobi na sjeveru Kosova. Misija NATO-a na Kosovu, KFOR objavila je novi izvještaj o sukobima koji su se, samo jučer, dogodili na sjeveru te naveli da je ukupna brojka povrijeđenih vojnika 30.

“Broj ozlojeđenih mirotvoraca tokom jučerašnjeg neisprovociranog nasilja u općini Zvečani je 30. 11 vojnika iz talijanskog kontingenta i 19 iz mađarskog kontingenta pretrpjelo je višestruke ozljede, uključujući frakture i opekotine od improviziranih eksplozivnih zapaljivih naprava”, stoji u izvještaju.

Nakon što su jučer na sjeveru Kosova izbili nemirni prosvjedi , službeno se oglasila Vlada Kosova dok je premijer ove zemlje već obavio razgovore sa europskim  dužnosnicima.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)