Jim Caviezel: „Stepinac će biti svetac!“ – Pozvao Hrvate u duhovni boj

Vrijeme:5 min, 26 sec

 

Hrvati su kao David, brojčano mali narod, ali dadeš li im kamen, razbit će čitava Golijata – istaknuo je u svom svjedočenju slavni glumac Jim Caviezel u prepunoj dvorani Arene Zagreb, gdje se u subotu poslije podne i navečer na višesatnom duhovnom spektaklu „Progledaj srcem: Neka vatra siđe” okupilo 17.000 ljudi. Organizator je i ovaj put bio Laudato tv. Mnoštvo glazbenih točaka i osobna svjedočenja o vjeri izazvali su veliko oduševljenje.

Jim Caviezel, koji se u dvorani pojavio u hrvatskom nogometnom dresu, svjedočio je pred tisućama ljudi i uglednim pripadnicima Crkve, među kojima su bili nadbiskup Dražen Kutleša i nuncij Giorgio Lingua, o svojim vjerskim iskustvima i iznio ohrabrujuće poruke. Na velikom molitvenom danu bio i hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić

Udari Zloga – jaki! Moralo se svaki dan postiti i moliti da bi se uspjelo snimiti „Pasiju“

Započeo je svoje izlaganje iznoseći neke frapantne detalje o snimanju proslavljenog filma „Pasija“ s redateljem Melom Gibsono. “Pasija me je zamalo ubila, a prvu veliku ulogu dobio sam zbog krunice”, istaknuo je. Rekao je da ga je za vrijeme snimanja dva puta doista udario bič i da mu je oderana koža i meso s leđa, da je iščašio rame noseći križ i da je grom udario u križ na kojem je visio, zbog čega je morao na operaciju srca. Kad je došao do teme rana i boli, počeo je plakati. Dvorana je skandirala, a on je govorio o tome kako ga je ta silna bol izmijenila. Objašnjavao je mistično iskustvo patnje koja čovjeku približava otajstvo Boga.

Nadalje je rekao da su oni koji su radili na filmu, a koji je oborio sve rekorde gledanosti, morali svakodnevno postiti i moliti krunicu svaki dan da bi ga uspjeli snimiti. Zamolio je okupljene da mole za Gibsona, koji uskoro počinje snimati nastavak Pasije, pod nazivom Uskrsnuće, napomenuvši da su udari Zloga jaki.

Po Gospi Međugorskoj doživio osobno obraćenje, ona ga je pripravila za ulogu Isusa Krista u Pasiji

Cavielez je nadalje istaknuo da je po Gospi Međugorskoj doživio osobno obraćenje i da ga je ona pripravila za ulogu Isusa Krista u Pasiji: “Gospi u Međugorju posvetio sam cijeli svoj život i karijeru.”. Posvetu u Međugorju učinio je po posveti svetog Ljudevita Montfortskog. Pozvao je okupljene da i oni učine takvu posvetu ako to već nisu učinili. “Od tada sve što činim, činim za nju, Gospu Međugorsku”, ponovio je, prekidan gromoglasnim pljeskom svaki put kada bi spomenuo Međugorje. S Međugorjem se upoznao posredovanjem svoje ženi Kerri, engleske učiteljice, čija je baka Hrvatica. Govorio je iz osobnog iskustva i o važnosti molitve krunice.

O tomu kako je dobio ulogu u filmu ispričao je ovo: “Ponosan sam što mogu reći da sam dijelio filmski set s Majkom Božjom. Tada sam nenadano dobio poziv od Mela Gibsona. Nije me zvao moj agent niti manager, nisam poznavao Mela i nisam se prijavio za tu ulogu – nitko nije znao da se uloga priprema. Gibson je želio da glumim Isusa Krista. Želio je glumca inicijala J.C. (inicijali Isusa Krista na engleskom) koji ima 33 godine da glumi Isusa Krista. Slučajnost? Ne bih rekao.  Neposredno prije toga moja supruga me upoznala s ukazanjima i porukom iz Međugorja. To je produbilo moju ljubav i služenje Majci sviju naroda. U Međugorju sam posvetio svoj život i glumačku karijeru djevici Mariji. Od tog trenutka sve što sam u karijeri i životu napravio bilo je u službi Njoj, činio sam sve što je željela. Vjerujem da je Međugorje pripremilo moje srce kako bih rekao svoj fiat za ulogu Isusa u Pasiji….”

Mlade je zapitao: „Koga glumiš sada? Jesi li Ivan ili Petar ili Marija Magdalena ili farizeji ili političar kao Herod i Pilat, pereš li ruke od Boga, ili si Juda ili možda glumiš Boga? Tko si? To je tvoj izbor! Kako ćeš se zvati, dobro ili zlo ili nešto između? Dvoje od troje jako je loš odabir!“ – upozorio ih je te dodao da imaju izbor svidjeti se svijetu, mnoštvu onih koji će te sutra zaboraviti, ili samo Jednomu, koji te nikada ne će zaboraviti… Važno je da ti ime bude upisano na nebesima… Slušajte me, mladi, želim da imate hrabrosti ući u ovaj poganski svijet i bez srama izražavajte svoju vjeru!” Nakon te poruke dvorana se potresla od pljeska. “Samo nas vjera i mudrost Crkve mogu spasiti“, dodao je, „no potrebni su nam ratnici spremni riskirati reputaciju, glas i živote u obrani istine”, upozorivši da je uspostava Novoga svjetskog poretka, koji će ljudima pokušati oduzeti slobodu, – Sotonino djelo. „Vi i ja imajmo hrabrosti kazati neprijateljima: ’Postoji cijena koju ne ćemo platiti, postoji točka koju ne ćemo prijeći.”

Uputio mlade na bl. Alojzija Stepinca

Caviezel je mnogo ohrabrivao hrvatski narod, kojim je očito oduševljen. Usporedio je Hrvate s Davidom, za kojega su oni brojčano mali narod kojem kada dadeš kamen razbit će čitava Golijata. Okupljenih 17 tisuća za njega ima srce pet milijuna. Uputio ih je na bl. Alojzija Stepinca, čijem se liku i djelu divi upravo u kontekstu slobode, i neodustajanja od istine, pod cijenu života. Iznio je i osobno proroštvo: Alojzije Stepinac bit će svetac!

„Živite kao prijatelji s Blaženom Djevicom i s Kristom kao mačem, i okružite se anđelima našeg Boga i tjerajte Lucifera u pakao, kamo i pripada!” – bila je zaključna njegova poruka, u sklopu koje je na aramejskom jeziku recitirao biblijski stih: “Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge.”

Cjelovitiji prikaz onoga što je Caviezel rekao dostupan je ovdje.

Vlč. Dražen Radigović: „Isus liječi našu dušu i pripravlja ju za vječnost”

Spektakl je započeo uvodnom molitvom i pjesmom. Nakon toga duhovni nagovor vodio je fra Ivan Matić uz pratnju i slavljenje benda Yeshua i Mateja Galića. Fra Stjepan Brčina i Amorose nastavili su u slavljeničkom tonu duhovno poticati okupljene na “preobrazbu srca i autentično svjedočenje svoje vjere”. Karizmatik vlč. Dražen Radigović istaknuo je da je “Isus kadar izliječiti svaku našu nemoć, bolest i trpljenje”, a još je važnije da “Isus liječi našu dušu i pripravlja ju za vječnost”. Nastupili su i fra Stjepan Brčina i don Mijo Grozdanić, a još 25 svećenika svih je osam sati neumorno ispovijedalo, a mnoštvo vjernika čekalo je na ispovijed u dugim redovima.

Ovaj duhovni spektakl pun svjedočenja vjere i vjerske pjesme, molitve, naviještanja, oduševljenja i zanosa, pjevanja, plesanja i skandiranja, fenomen je hrvatskoga katolištva i realno krupan događaj koji se iz godine u godinu sve više kao takav potvrđuje. Svjetovni mediji ili ga prešućuju i ignoriraju, ili vrlo šturo i nezainteresirano o njemu izvješćuju.

 

HKM, Vjera, bitno.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)