SKANDALOZNO/Reis Kavazović zabrinut zbog uhićenja SDA-ovaca: Jesu li Bošnjaci najveći i jedini kriminalci?

Vrijeme:2 min, 55 sec

 

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, suočen si činjenicom kako su proteklih dana uhićeni istaknuti članovi SDA, nekada društveni uglednici u Sarajevu, bivši gradonačelnik i načelnici Općine Stari Grad i Općine Ilidža, upitao se javno  “Jesu li Bošnjaci doista najveći i jedini kriminalci ili se drugima gleda kroz prste”.

Reis Kavazović, a koji se u proteklom razdoblju, kada je vladajuća bošnjačka stranka SDA nakon dva desetljeća otišla u oporbu na razini Kantona Sarajevo, Federacije BiH i države, pretvorio u glasnogovornika SDA i obitelji Izetbegović, zabrinut još je napisao kako “gleda što se oko nas događa”…

-Nema pravde uz primjenu različitih mjerila. Svi moraju odgovarati za svoje postupke i nitko ne može biti iznad zakona, ali ne smije se ostavljati prostor ni sumnji da politika utječe na to tko se i kada procesuira. Posebno je tragično kada političari najavljuju kaznene progone. Kada političari uzmu pravdu u svoje ruke, nijedan od nas nije nevin. Tome sam kao mlad čovjek jednom svjedočio. Bože, ne ponovilo se”, naveo je reisu-l-ulema u  postu koji je objavio na službenom Facebook profilu.

Ovakva reisova izjava nije ostala bez reakcije. Politički analitičar i kolumnista „Avaza“, Fadil Mandal, oglasio se na svom Facebook profilu i komentirao reakciju reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića na uhićenje bivših načelnika i gradonačelnika u Sarajevu.

– KADA BAKIR HAPSI, REIS ŠUTI

Čitam da se reis Kavazović uključio u akciju spašavanja osumnjičenih i uhićenih načelnika i gradonačelnika u Sarajevu, bivših i aktualnih dužnosnika SDA, Ibrahima Hadžibajrića, Senaida Memića i Abdulaha Skake. Opasne su zamke u koje na ovaj način upada ulema u BiH, koja bi trebala biti personalno neutralna i iznad dnevne politike.

Prvo, riječ je o lokalnim dužnosnicima skromnih političkih kapaciteta, varalicama i kabadahijama, doduše bliskim mladomuslimanskom krugu, zbog kojih reis ne bi trebao trošiti i devalvirati autoritet duhovnog vođe Bošnjaka. Prije nego je reagirao, Kavazović se mogao i trebao raspitati kod velikog broja sarajevskih i drugih investitora i biznismena kakvim su ucjenama, reketiranju i poslovnim administrativnim barikadama bili izloženi od strane Hadžibajrića, Memića i Skake.

Drugo, čini se da bi za samog reisa Kavazovića bilo mudrije i bolje da se i sada uzdržao od komentara, kada se već nije oglasio onda kada je po instrukcijama lidera SDA Bakira Izetbegovića i uz pritisak OSA-e kojoj je na čelu bio Bakirov kućni obavještajac Osman Mehmedagić Osmica, spektakularno hapšen i tri mjeseca držan u pritvoru politički kapitalac, ugledni Bošnjak, biznismen i medijski magnat Fahrudin Radončić. Svi znamo da je taj slučaj okončan pravosnažnom oslobađajućom presudom Suda BiH.

Očito, kada Bakir hapsi, reis šuti, a kada pravosuđe, oslobođeno od pritisaka SDA i OSA-e koju je vodio Osmica, počne da radi svoj posao i vadi predmete iz ladica zapečaćenih SDA pečatom od voska, onda je reis itekako glasan – napisao je politički analitičar Fadil Mandal.

Podsjećamo, SIPA je nastavila s uhićenjima tako da je u četvrtak na meti akcije SIPA-e bilo sedam osoba, a radi se o odvjetnicima, notarima i jednom općinskom vijećniku. Prema neslužbenim informacijama jedan osumnjičeni trenutno nije dostupan policijskim agencijama. Kako je već objavljeno, među ovim osobama je i Elvis Hodžić, pravnik i vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad. Oni se terete za nezakonita knjiženja imovine i druga kaznena djela kao što su “Organizirani kriminal”, “Zlouporaba položaja ili ovlaštenja“, “Nedozvoljena trgovina”, “Krivotvorenje isprave”, “Prevara”, “Porezna utaja”, “Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem”, “Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem”, “Pomoć učinitelju nakon izvršenog kaznenog djela” i “Pranje novca”.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)