Kandidat ministrice kulture izgubio je izbore u DHK-u

Vrijeme:1 min, 53 sec

 

 

Dvanaesta manifestacija Noć knjige održala se ove godine od 21. do 23. travnja. Baš nekako u doba kad su se Društvo hrvatskih književnika i Hrvatsko društvo pisaca pripremali za izborne skupštine, od kojih je ona u DHK-u bila izvanredna zbog nagomilanog nezadovoljstva politikom predsjednika i tajnika DHK. Noć knjige HTV je popratio teško gledljivom emisijom emitiranom uživo u kojoj su, među ostalim prilozima, s voditeljem razgovarali ministrica kulture i medija, Nina Obuljen-Koržinek, predsjednik DHK i kandidat za novi mandat, Zlatko Krilić, i kandidatkinja za predsjednicu HDP, Dorta Jagić.

Ministrica je u spomenutoj emisiji izrazila nadu u reizbor Zlatka Krilića! Dakle, u jeku predizborne kampanje u kojoj je Z. Krilić bio jedan od dvoje kandidata za predsjednika DHK. Time je iskoristila manifestaciju Noć knjige i javnu dalekovidnicu kako bi usmjerila ishod izborne skupštine, izborni proces, te utjecala na reizbor svojega kandidata. Ministrica nije član DHK, ali jest nepromjenjivi član, inače turbo promjenjiva sastava Plenkovićeve vlade. Ona je posredno izvršila pritisak i na članstvo (izborno tijelo) DHK i poslala poruku prorežimskim medijima koga trebaju favorizirati.

Zbog takvoga političkoga poteza, koji nema sveze s demokratskim standardima ponašanja u uređenim europskim demokracijama koje poštuju „naše zajedničke europske vrijednosti“ ministrica je sutradan trebala podnijeti ostavku. Kako Hrvatska spada u demokraturni divlji zapad, Obuljen-Koržinek nije podnijela ostavku, niti je to itko od nje tražio počevši od predsjednika vlade do tzv. slobodnih medija.

Mjesec dana kasnije, 20. svibnja Društvo hrvatskih književnika na izvanrednoj Skupštini, sazvanoj zbog masovnog nezadovoljstva radom predsjednika Krilića i tajnika Gregura, ministričin favorit uvjerljivo je izgubio izbore. Za predsjednicu DHK izabrana je Hrvojka Mihanović-Salopek, dakle, „nada u reizbor“ pala je u vodu.

Dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek nova je predsjednica Društva hrvatskih književnika

Dva dana poslije poraza kandidata po mjeri ministrice kulture i medija, svjedoci smo nekulture i neprofesionalnog odnosa prema DHK i novoizabranom mu čelništvu. Vijest o ishodu izvanredne skupštine teško se ili nikako probija u javnost. Je li to zbog toga što je ministričin kandidat izgubio, ili zato što je članstvo DHK većinski ignoriralo ministričinu javno iskazanu „nadu u reizbor“, sasvim je nebitno. Bitno je, međutim, uočiti ovu „slučajnost“, kako bismo mogli ispravno zaključiti gdje smo i kako smo.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)