UKRAJINA/Nuklearka Zaporižja isključena iz elektromreže

Vrijeme:1 min, 8 sec

 

Nuklearna elektrana Zaporižja, pod okupacijom ruske vojske na jugu Ukrajine, ponovno je isključena iz ukrajinske električne mreže, priopćila je u ponedjeljak ruska uprava, što je potencijalno opasan incident koji se sve češće događa, a povezan je s raketiranjem u okviru sukoba.

“Zbog isključenja visokonaponske linije Dnjipropetrovske (priključene na elektranu u okolici grada Dnjipra), nuklearna elektrana Zaporižja izgubila je vanjsko napajanje električnom energijom”, objavila je ruska uprava na Telegramu.

Uprava dodaje da se uzrok isključenja istražuje i navodi da su uključeni pomoćni dizelski generatori koji će privremeno osiguravati njezin minimalni rad. Zalihe goriva omogućuju rad generatora na nekoliko dana.

“Razina zračenja u elektrani (…) je u granicama propisane”, navodi uprava povezana s ruskom državnom tvrtkom Rosatomom.

Ovo je službeno sedmi put da je ovaj golemi nuklearni kompleks isključen iz elektromreže otkako ga je ruska vojska zauzela 4. ožujka 2022.

Slična stvar se dogodila početkom ožujka nakon ruske raketne kampanje, priopćio je ukrajinski državni operator Enerhoatom. Vanjsko napajanje uspostavljeno je tada nakon nekoliko sati.

Nuklearka koja je ranije osiguravala 20 posto ukrajinskih potreba za električnom energijom, nastavila je s radom u prvim mjesecima ruske ofenzive, unatoč raketiranjima, ali je u rujnu ugašena.

Od tada nijedan od šest reaktora VVER-1000 iz sovjetskog doba ne proizvodi električnu energiju, ali je postrojenje spojeno na ukrajinsku energetsku mrežu i troši struju za vlastite potrebe, napose za hlađenje reaktora.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori