Britanska vlada potrošila 162 milijuna funti na pogreb kraljice Elizabete

Vrijeme:53 sec

Britanska vlada je potrošila 161.7 milijuna funti (204 milijuna američkih dolara) na državni pogreb kraljice Elizabete, objavilo je ministarstvo financija. Nakon što je kraljica Elizabeta umrla 8. rujna u 96. godini, u zemlji je proglašeno 10-dnevno žalovanje, koje je završilo pogrebom 19. rujna.

Lijes koji je bio izložen u Westminster Hallu obišlo je oko 250.000 ljudi kako bi odalo počast najdugovječnijoj kraljici.

“Prioritet vlade je bio da događaji vezani uz pogreb prođu glatko i nesmetano i s primjerenom dozom dostojanstva te da istovremeno sigurnost građana bude zajamčena u svakom trenutku”, napisao je u pismu parlamentu ministar financija John Glen, prenosi Hina.

Na ministarstvo unutarnjih poslova, zaduženo za održavanje reda i nacionalnu sigurnost, otišao je najveći dio novca, 73.7 milijuna funti. Gradska policija Londona je na ulicama rasporedila najveći broj policajaca ikada, ističući da je to bila njihova najveća sigurnosna operacija u povijesti.

Na pogrebu su se okupili mnogobrojni svjetski čelnici i monarsi. Policijsko osiguranje je bilo veće nego na Olimpijskim igrama 2012. i na proslavi kraljičina platinastog jubileja.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori