Papa Franjo želi poslati osobne mirovne izaslanike Putinu i Zelenskom

Vrijeme:1 min, 12 sec

Papa Franjo se nada da će poslati osobne mirovne izaslanike ukrajinskom i ruskom predsjedniku kako bi pokušali posredovati u prekidu vatre u ratu.

Il Sismografo, koji je specijaliziran za vijesti iz Vatikana i ima dobre rezultate, rekao je da je ovo “misija” o kojoj je papa Franjo zagonetno govorio kada se vraćao iz Mađarske prošlog mjeseca.

Kako se navodi , plan bi bio da kardinal Matteo Zuppi iz Bolonje ode u Kijev na razgovore s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i da nadbiskup Claudio Gugerotti, šef vatikanskog odjela za istočne crkve, ode u Moskvu na sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom.

U njemu se navodi da su se oba predsjednika složila da se sastanu s papinim izaslanicima, bez navođenja izvora ili detalja.

Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni rekao je da nema komentara na izvještaj, ali je upozorio novinara na nedavne komentare državnog tajnika Vatikana kardinala Pietra Parolina da je “sada trenutak da se preuzme inicijativa za stvaranje pravednog mira u Ukrajini”.

Zuppi i Gugerotti nisu bili dostupni za komentar, a ključni diplomatski izvor rekao je da još ništa nije “konkretno”, javlja Reuters.

Ako izaslanici budu poslani, to bi bilo identično gestu pokojnog pape Ivana Pavla II, koji je 2003. godine poslao visoke predstavnike u Washington i Bagdad u neuspješnom pokušaju da osujeti početak rata u Iraku.

Zelenski se susreo s papom Franjom u Vatikanu prošle subote, ali se u komentarima nakon toga činilo da umanjuje mogućnost papinog posredovanja.

 

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)