CHOLLET/Zapaljiva retorika, korupcija, demokratsko zaostajanje uznemiravaju i potkopavaju temelje Daytonskog sporazuma

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

U Washingtonu zasjeda Odbor za vanjsku politiku američkog Senata na kojem izvještaje o stanju na Zapadnom Balkanu podnose specijalni savjetnik američkog državnog tajnika Derek Chollet i Gabriel Escobar, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan.

Chollet je poručio da je politika SAD zasnovana na jednostavnim principima koje žele vidjeti u Europi.

“Naša politika je zasnovana na jednostavnom principu; slobodna, mirna i prosperitetna Europa. To je u našem interesu, ali Zapadni Balkan je i dalje nedostajući dio slagalice. EU integracije nisu jednostavne. Imamo prepreke. Imamo korupciju, kibernetske napade, ekonomske prepreke, ozavisnost od ruske energije itd. Važno je znati koliko potencijala ima na Zapadnom Balkanu. Zemlje Zapadnog Balkana su prošle dug put od završetka rata i imaju ogroman potencijal za veći prosperitet ali treba im naša pomoć da prevladaju poteškoće. Najveći izazov je posebno kada je riječ o odnosu Kosova i Srbije. Kosovo je suverena, demokratska država. To je jedan od naših najbližih partnera, SAD podržava Kosovo i njegovo priznanje kao i integraciju u ujedinjene nacije“, kazao je Chollet.

Poručio je da je jedan od glavnih izazova odnos Kosova i Srbije.

“Europske aspiracije Kosova i Srbije se neće dogoditi dok se ne riješe ove razlike i zato mi podržavamo dijalog s EU. Nakon mjesečnih dijaloga pod vodstvom EU imamo normalizaciju. Posljednji savjetnik Escobar bio je aktivni sudionik tih razgovora. Neslaganja mogu dovesti do narušavanja odnosa Kosova i Srbije. Ovo je veoma labilno i krhko, postoji dosta toga što moramo uraditi, kazao je

Spomenuo je i stanje u BiH,

“Mi podržavamo Kosovo ali želimo produbiti i odnose sa Srbijom. U našem interesu je da pomognem o Srbiji i da shvati svoje potencijale. Drugo, bavimo se poteškoćama u BiH, 28 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma. Zapaljiva retorika, korupcija, demokratsko zaostajanje su stvari koje uznemiravaju i potkopavaju temelje Daytonskog sporazuma. I dalje smo posvećeni BiH, teritorijalnom integritetu i provođenju Daytonskog sporazuma. Treće, Crna Gora, naš saveznik i nedavni izbori su signal da je Crna Gora spremna prevladati razlike“, naveo je Chollet.

Chollet je još kazao da su Sjeverna Makedonija i Albanija “sjajni saveznici” čiji progres prate, te da je Zapadni Balkan praktično “u dvorištu SAD” i da njihov rad na ovom području razvija temeljni cilj – razvoj demokracije.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori