ZELENSKI: Rusija će biti poražena kao i nacistička Njemačka

Vrijeme:1 min, 0 sec

Predsjednik Volodimir Zelenski obećao je u ponedjeljak da će ruske snage biti poražene u Ukrajini baš kao što je nacistička Njemačka poražena 1945. godine, tijekom obraćanja u spomen na kraj Drugog svjetskog rata.

Njegov govor snimljen na ratnom spomeniku u Kijevu dolazi dan uoči Dana pobjede u Moskvi, sovjetske ratne godišnjice koja će se obilježiti vojnom paradom Crvenim trgom uz visoke mjere osiguranja.

Ukrajinske snage u međuvremenu su priopćile da su oborile skoro tridesetak ruskih jurišnih bespilotnih letjelica, što je izazvalo eksplozije i pokrenulo sirene za zračnu uzbunu u prijestolnici tijekom noći.

– Sve staro zlo koje moderna Rusija vraća bit će poraženo baš kao što je nacizam pobijeđen – izjavio je Zelenski u video obraćanju u kijevskom spomeniku i parku Drugog svjetskog rata.

– Kao što smo tada zajednički uništavali zlo, slično zlo uništavamo zajednički i sada – dodao je.

Zelenski je govorio na godišnjicu predaje nacističke Njemačke savezničkim snagama 8. svibnja 1945., na Dan pobjede u Europi.

Rekao je da je parlamentu podnio prijedlog zakona da se i u Ukrajini 8. svibnja službeno obilježava sjećanje na Drugi svjetski rat, koji se godinama obilježavao 9. svibnja kao u Rusiji i drugim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, prenosi AFP.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo