Helikopteri Mi-8 koje je donirala Hrvatska stigli u Ukrajinu

Vrijeme:2 min, 38 sec

Za pretpostaviti je da je let trajao oko 3 sata, a da su do Poljske stigli preletom preko Mađarske i Slovačke. Premda se na snimci vidi devet helikoptera, jedan od njih se istu večer vratio u Hrvatsku sa svim hrvatskim pilotima.

Kako je riječ o udaljenosti od oko 660 kilometara, što je malo iznad maksimalnog doleta tih helikoptera od oko 600 km, jasno je da su helikopteri letjeli s dodatnim gorivom, što njihov domet uvećava na iznad 1000 km. Za pretpostaviti je da je let trajao oko 3 sata, a da su do Poljske stigli preletom preko Mađarske i Slovačke. Premda se na snimci vidi devet helikoptera, jedan od njih se istu večer vratio u Hrvatsku sa svim hrvatskim pilotima.

To je važno napomenuti s obzirom na to da su objavljene pogrešne informacije kako će po helikoptere u Zagreb doći ukrajinski piloti. To bi bilo neizvedivo i pravno-formalno, tako da su prelet do Poljske odradili piloti HRZ-a. Preostalih šest helikoptera Mi-8 do Poljske, a kasnije i Ukrajine, stižu pak kopnenim putem. Svi ti preostali helikopteri u letnom su stanju, međutim, neki su im resursi ili istekli ili su pri kraju, što je razlog da ih se transportira kopnom. Ukrajinci imaju načina i dijelova da im vrlo brzo produlje životni vijek.

Rusija želi izbrisati ukrajinski identitet: ‘Brojni leže u zatvorima zbog proukrajinskih stavova’

Time se broj transportnih helikoptera HRZ-a smanjio s 24 na 10 preostalih. Riječ je o znatno mlađim i suvremenijim helikopterima Mi-171 Sh, također ruske proizvodnje, a koji još imaju značajne resurse. Računa se da će taj broj biti dostatan za sve zadatke HRZ-a, pogotovo što je HRZ u međuvremenu pojačan i za 4 potpuno nova transportna helikoptera Black Hawk UH-60, američke proizvodnje. MORH je već potvrdio kako će zauzvrat, na ime ove donacije i prethodnih šest ili sedam donacija drugog naoružanja Ukrajini, dobiti vojnu donaciju SAD-a. Objavljeno je kako je riječ o donaciji u iznosu od 140 milijuna američkih dolara, te da se stotinjak milijuna dolara odnosi na nabavu još četiri nova Black Hawka. Ostatak novca iz te američke donacije odnosi se na nabavu protuoklopnih raketa Javelin i još neke opreme. Istodobno Hrvatska namjerava dokupiti još 4 Black Hawka kako bi broj tih modernih letjelica u nekoliko godina dostigao cijelu eskadrilu, dakle bilo bi ih ukupno 12.

 

https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)