BRKIĆ: Moguće je da ove godine napravimo iskorak i konačno otvorimo pregovore s EU

Vrijeme:4 min, 23 sec

Okruglim stolom na temu ”Budućnost Europe – Budućnost BiH” Studij politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (FF SUM) obilježio je 9. svibnja – Dan Europe.

Pomoćnica direktora Direkcija za europske integracije Darija Ramljak dodaje kako već 20 godina radi na procesu europskih integracija, te je izrazila uvjerenje da jedino u EU BiH može prosperirati, ali i da EU to može s BiH.

– Svake godine se osvrnemo na sve što smo uradili, što još treba uraditi. Kada svi budemo ovaj dan istinski osjećali kao svoj osobni blagdan, to će biti veliki napredak za ovu zemlju – smatra Ramljak.

pomoćnica direktora Direkcija za europske integracije Darija Ramljak | Foto: FENA

– Ono što je pred nama postavljeno u izvješću kada smo dobili kandidatski status je 14 ključnih prioriteta, ali je u prošlogodišnjem izvješćuje istaknuto njih osam. Najviše se govori o zakonima o VSTV-u, sudovima, napretku u području korupcije, reformi javne uprave i tako dalje. Kada se urade te stvari, onda možemo dobiti plus od strane Europske komisije, sigurno je da bi ovo sve moglo i brže i bolje, ali uzevši u obzir svu našu kompleksnost ipak se stvari odvijaju – izjavila je pomoćnica direktora Direkcija za europske integracije.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić podsjeća kako se ove godine navršava 20 godina od kako je BiH dobila europsku perspektivu na summitu u Solunu.

– Ova godina je mogućnost iskoraka da dođemo do onoga što je naš cilj, a to je otvaranje pregovora za članstvo u EU. Podsjetit ću da smo 2016. podnijeli zahtjev za članstvo, a u prosincu prošle godine smo dobili status zemlje kandidata i to je sljedeća faza. Očekujemo da Vijeće EU ocijeni pozitivnim iskorak koji se treba dogoditi u BiH. Nadamo se da ćemo uspjeti napraviti dodatni iskorak nakon što je su neke stvari ”skinute” s liste, a pogotovo u kapitulu vladavine prava, da ovi zakoni koji su sada na narednoj sjednici Vijeća ministara budu i vrlo brzo prihvatljivi i kroz parlamentarne razine odlučivanja – poručio je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH.

zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić | Foto: FENA

Kao bitan preduvjet izdvojio je političku stabilnost.

– Temeljni preduvjet za to je politička stabilnost u BiH, stoga je jako važno da je formirano Vijeće ministara, Vlada Federacije i Vlada RS, jer podsjećam, niti jedno ministarstvo niti jedna razina vlasti ne ulazi sama u EU, već se cjelokupna država integrira u EU. Uvijek trebamo praviti korake naprijed, ovo Vijeće ministara u svojih prvih 100 dana rada i sa preko 400 usvojenih dokumenata, od kojih su neki dugo čekali na europskom putu, pomaže nam da se primaknemo ka cilju. Vjerujem da su svi u Vijeću ministara svjesni odgovornosti i da je vrijeme blokada i podmetanja, koje nas nije dovelo nigdje, iza nas – zaključio je Brkić.

Ugo Vlaisavljević, profesor s Univerziteta u Sarajevu istaknuo je ako je ovo veliki i važan dan.

– Ovo je Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu, najkrvavijeg sukoba u povijesti Europe i svijeta koji je ostavio beskrajno dubok biljeg i trag na povijest Europe koja je bila najponosniji kontinent, najponosnija kultura, znanstvena i filozofska, ali i dan EU s čuvenom Schumannovom deklaracijom koja je preokrenula tu povijest u tragičnom momentu poslije rata u jedan ugovor mira, suradnje i obnove europskog identiteta – istaknuo je Vlaisavljević.

Ugo Vlaisavljević, profesor s Univerziteta u Sarajevu | Foto: FENA

Naveo je i primjer europskog filozofa Edmunda Husserla koji je u nacističkoj Njemačkoj govorio u ideji Europe.

– Kada su nacisti došli na vlast, godine 1935. godine veliki filozof Edmund Husserl, koji je inače bio Židov, imao je jednu priliku da govori, a govorio je o ideji Europe, ideji Europe s one strane nacizma, svih podjela, s onu stranu mržnje, ideju Europe koju dugujemo Grcima i Rimljanima, a kasnije će Paul Valéry reći i kršćanstva zbog unutarnjeg subjektivnog morala. Ideja Europe nije samo ideja EU, svi mi koji pripadamo akademskim zajednicama od Japana, Meksika do Brazila i JAR-a, baštinom ideju Europu, Europljanin znači vjerovati u ideju čovječanstva. Po tome svaka akademska zajednica treba da slavi današnji dan, mi ne slavimo samo EU, nego mir, čovječanstvo i zajednički horizont kulture – mišljenja je Vlaisavljević.

Dao je i svoje mišljenje o situaciji u Europi danas.

– Nikada EU nije bila ugroženija kad je promatramo iz filozofskog pogleda ideje Europe. Naoružana Europa, Europa u ratnom sukobu koja daje sredstva za municiju, Europa koja se izjednačava sa vojnim savezom, to je najveća šteta koja se može učiniti Europi. Ideja Europe, je Kantova ideja vječnog mira, nema razloga za rat.

Pročelnica studija politologije SUM-a Ana-Mari Bošnjak govorila je o programu obilježavanja Dana Europe.

Pročelnica studija politologije SUM-a Ana-Mari Bošnjak | Foto: FENA

– Studij politologije se pridružio obilježavanjem okruglog stola gdje smo pozvali najrelevantnije sugovornike na tu temu. Već smo jučer imali predstavljanje modula Jean Monnet kojega je dobio studij politologije s kolegijem ”Politike proširenja EU”. Sutra je na programu planirano predstavljanje udruge Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF) i njihovog istraživanja na temu ”Percepcije studenata o europskim integracijama”. U četvrtak imamo naš alumni susret ”Politologija – moja antologij gdje ćemo predstaviti neke od naših najizvrsnijih studenata te dočekujemo maturante. Naposljetku, kao završni događaj ovoga tjedna, imat ćemo gostujuće predavanje profesora Borisa Havela koji će govoriti na temu Holokausta, odnosno pomirenja Izraela i Europe. Tako smo dali mali doprinos proslavi ovoga tjedna i Dana Europe – kazala je Bošnjak.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)