Uoči krunidbe Charlesa III Južna Afrika traži da im se vrati najveći dijamant na svijetu

Vrijeme:1 min, 32 sec

Krunidba Charlesa III ponovno je potaknula pozive Južne Afrike za povratom najvećeg dijamanta na svijetu, glavnog kamena u žezlu koje će britanski monarh držati na svečanosti u subotu. Cullinan I., (nazvan prema tadašnjem upravitelju rudnika), poznat i kao ‘Afrička zvijezda’ (Star of Africa) težak 530 karata, pronađen je u Južnoj Africi 1905. godine, u vrijeme dok je bila britanska kolonija. Dvije godine poslije tadašnja kolonijalna vlada poklonila je kamen kralju Edwardu VII za njegov rođendan.

Princeza Anne pokazala što misli o Harryju i Meghan Markle

‘Sva rudna bogatstva Južne Afrike pripadaju južnoafričkom narodu, a ne britanskoj palači’, izjavio je u četvrtak zastupnik Vuyolwethu Zungula, predsjednik malene oporbene stranke. ‘Ljudi su umirali, krv se prolijevala da ti dijamantu dođu do Velike Britanije.’

Dijamant Cullinan od 3.126 karata, najveći je dijamant koji je ikada iskopan i težio je u sirovom stanju 621 gram. Bio je poslan u Amsterdam i odrezan u dva velika glavna kamena, u sedam dragulja i 96 briljanta.

Brojni ti dijamanti rese danas kraljevsku krunu, a drugi su bili razdijeljeni drugim članovima kraljevske obitelji.

Od ukidanja apartheida redovito stižu pozivi Londonu da vrati dijamant, a tako je bilo i u prigodi posjeta kraljice Elizabete II JAR-u 1995. godine.

Istodobno, zadnjih godina nekadašnje kolonijalne sile sve više vraćaju afričke predmete zemljama iz kojih su bile iznesene.

‘Želimo vratiti Star of Africa i sve dijamante, zlato i druge minerale koje je britansko carstvo ukralo Južnoj Africi i to BEZ NAKNADE’, napisao je na Twitteru zastupnik Carl Niehaus iz vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) nakon smrti kraljice u rujnu.

‘Ne plaća se za povrat pokradenih dobara!’, naziv je online peticije kojom se poziva kralj Charles III da vrati dijamante.

‘Kao Južnoafrikanci, tražimo povrat naših dijamanata kako bi bili izloženi u muzeju’, stoji u peticiji koju je dosad potpisalo 8000 ljudi.

 

https://www.tportal.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori