ZOVKO: Bez slobode i raznolikosti medija nema ni demokracije ni zaštite ljudskih prava

Vrijeme:1 min, 2 sec

U povodu obilježavanja Svjetskog dana slobode medija, članica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta Željana Zovko naglasila je presudnu ulogu koju mediji imaju u našem društvu: „Bez slobode i raznolikosti medija nema ni demokracije ni zaštite ljudskih prava jer su upravo mediji ključni za pristup građana istinitim i slobodnim informacijama te njihovo sudjelovanje u demokratskom životu svakog društva“, kazala je Zovko.

Zovko u Odboru za kulturu i obrazovanje kontinuirano radi na osnaživanju kulturnog i kreativnog sektora Europske unije, uključujući i kroz usvojeno izvješće o europskim medijima u digitalnom desetljeću. Pored toga, Zovko trenutno radi i na parlamentarnom izvješću o Europskom aktu o slobodi medija, a koje poziva na zaštitu medijskih sloboda i pluralizma, zaštitu novinara u obavljanju djelatnosti, veću uredničku neovisnost i promicanje kulturne i jezične raznolikosti EU.

„Europski akt o slobodi medija je ključan akt koji u budućnosti treba omogućiti medijima i novinarima što više slobode i zaštite od medijskog klijentelizma, te što više transparentnosti, uključujući i u najmanjim državama. Naša je uloga da neumorno nastavimo doprinositi slobodnom, raznolikom i transparentnom djelovanju medija, kao i snažnijoj zaštiti novinara u stvarnom i u svijetu iza ekrana“ – zaključila je Zovko, čestitavši svim novinarima i medijskim djelatnicima Svjetski dan slobode medija.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)