U spomen na Darana Bašića

Vrijeme:1 min, 58 sec

 

Prije nekoliko godina jedna mi je prijateljica preporučila meni dotad nepoznati portal Hrvatsko nebo kao portal koji objavljuje sva mišljenja bez imalo cenzure. U to sam se ubrzo osobno uvjerio te počeo i sam objavljivati. Nakon nekog vremena postao sam “kolumnist” Hrvatskog neba. Naime, moji su tekstovi zapravo pouke i poduke površnim strancima koji su se dali lakomisleno navući na izmišljotine iz Beograda ili Sarajeva poput trajnog te istodobno trivijalnog pitanja “U čemu je problem ako Hrvati u Bosni i Hercegovini sami izaberu svoje predstavnike”?.

Komunicirao sam isključivo po emailu s Daranom Bašićem, glavnim urednikom, koji je naizgled cijeli dan provodio na računalu, niti ne spavajući. Tako se po pravilu događalo da svoj tekst, katkad na tri jezika, Daranu pošaljem oko ponoći, a da ujutro za doručak vidim da su sva tri objavljena.

Nakon nekog vremena doznat ću da je Daran teško bolestan, ali nisam znao koliko teško. To ću dokučiti prije neke tri godine kad mi je povjerio da ima problem s nabavom prenosivog generatora za kisik iz Kine, koji je teškim plućnim bolesnicima omogućavao kakvo-takvo disanje u pokretu.

Dakle, Daran nije mogao disati te je do tada bio vezan za svoj statični aparat za kisik i sobu u kojoj je boravio. Svaki odmak od tog stroja ga je doslovce ostavljao bez daha.

Tehnički problem bio je brzo riješen donacijom kompaktnog generatora za kisik njemačke proizvodnje, kojeg se doista moglo nositi.

Međutim, problem s neizlječivom disfunkcijom pluća je naravno ostao.

U to sam se lani mogao osobno uvjeriti, kad sam konačno uspio posjetiti Darana i njegovu suprugu u njihovu stanu u Mostaru.

Daran je sondu za kisik nosio uz usta. Nisam mu se niti približio da ga ne bih možda nehotično zarazio.

Tako nismo mogli napraviti niti snimku za uspomenu.

Problemi s disanjem bili su tako veliki da gotovo nije mogao niti govoriti.

Ali je uporno uređivao portal te proteklih mjeseci preuzeo i uredio još nekoliko mojih tekstova.

Vjeran svojoj misiji, Daran je radio doslovce do posljednjeg daha. Okupio je respektabilnu skupinu autora te stvorio vrlo kvalitetan portal dostojan svoga imena.

Kad su mi javili neumitnu vijest, sinulo mi je da je Daran od simbola napravio dom.

Ako na nebu postoje nekakvi teritoriji, onda je naš Daran sada u HRVATSKOM NEBU u društvu hrvatskih junaka i mučenika, koje je toliko volio.

Bog ga blagoslovio!

 

 

Dr. Josip Stjepandić/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)