Rusija pokušava ubrzati ukrajinsku protuofenzivu, koja se odlaže zbog kišnog vremena

Vrijeme:4 min, 0 sec

Ruske snage promijenile su taktiku kada je riječ o korištenju projektila protiv Ukrajine i sada gađaju civilne strukture, rekao je savjetnik Volodimira Zelenskog, Mihajlo Podoljak. Dodao je da Kremlj cilja na civile u nastojanju da ubrza ukrajinsku protuofenzivu o kojoj se naširoko izvještava i koja treba započeti. “Sasvim je očito da je došlo do određene promjene u taktici”, citira ga ukrajinska novinska kuća RBC Ukrajina.

“Nema sumnje, jer oni izvode izravne udare na civilne stambene zgrade i područja u kojima se nalazi mnogo civilnih stanova.” Podoljak je rekao da Kremlj koristi ovaj pristup za postizanje nekoliko ciljeva, od kojih je jedan navođenje ukrajinske vojske da pokrene protuofenzivu prije nego što bi inače, ostavljajući je relativno loše pripremljenu.

Također je ustvrdio da se Rusija nada da će smrt civila zauzvrat povećati pozive Zapada na mirovne pregovore.

Kijev kaže da je ofenziva spremna, ali postoji jedan problem

Postrojbe ukrajinske 43. zasebne topničke brigade imaju gotovo sve što im je potrebno za početak očekivane proljetne protuofenzive. Odmorili su se, imaju dosta streljiva i sada posjeduju nekoliko naprednih samohodnih haubica njemačke proizvodnje, koje su zamijenile njihova stara sovjetska vozila.

Ali trenutačno se jedva kreću naprijed, sputani ne žestokim ruskim napadima, već ništa manje upornim neprijateljem: ukrajinskim blatom, piše New York Times.

“Dok se vrijeme ne poboljša, neće biti protuofenzive”, rekao je poručnik brigade po imenu Serhij. “Vozila će se zaglaviti i što ćemo onda ako počne pucnjava?” pita se.

Duboko i crno, konzistencije slične mješavini tijesta za kekse i mokrog cementa, izvorsko blato jedna je od prepreka koju ukrajinska vojska teško svladava. Zaglavljuje oružje i krade čizme s nogu vojnika. Kotači i gazišta vrte se i vrte, samo zakopavajući vojna vozila dublje u blato.

Serhij je donio odluku o povlačenju svih novih Panzer haubica s terena iz straha da haubice od 60 tona neće moći pobjeći ako budu izložene vatri. Prošli tjedan jednu su morali tegliti nakon što je zapela u blatu. Tijekom vikenda na pozadinskom položaju jedinice u regiji Zaporižja na jugoistoku Ukrajine, trupe su bile zauzete struganjem teško stvrdnutog sloja mulja s gazišta i oklopnih ploča.

Ukrajina pod pritiskom

Ukrajina je pod pritiskom da pokrene protuofenzivu i izbjegne zastoj koji bi mogao potrajati do kraja godine ili dulje. Neuspjeh u postizanju određenog napretka u ratu mogao bi naštetiti moralu i testirati strpljenje Zapada, piše NYT.

Regija Zaporižja, napola okupirana ruskim snagama i s ogromnim poljoprivrednim poljima koja vode do Azovskog mora, smatra se vjerojatnim područjem za veliki udar Ukrajine. Ali među svim varijablama koje zapovjednici moraju uzeti u obzir prije pokretanja napada, vrijeme bi moglo biti najnepredvidljivije.

Ukrajina računa na vrućinu kasnog proljeća i ljeta da osuši tlo u čvrstu podlogu – što bi bilo idealno za teške tenkove i topnička oruđa koja će biti ključna u protuofenzivi. Ali kada će se to dogoditi, ne može se nagađati. Proljetne su kiše ove godine bile mnogo intenzivnije nego inače. Jaki pljuskovi u Zaporižji tijekom posljednjih nekoliko tjedana pretvorili su bojno polje u želatinoznu juhu.

“Bilo je ovo neobično proljeće”, rekao je zapovjednik brigade. “Nikad prije nije bilo ovoliko kiše”, kaže. 43. brigada je tijekom zime dobila dostavu teških Pancera iz Njemačke i Nizozemske. Nakon nekoliko tjedana obuke u Njemačkoj brigada se posljednjih nekoliko mjeseci navikavala na napredni topnički sustav na ratištima u ovoj regiji.

Svi čekaju protuofenzivu

Njemačka haubica je u mnogočemu superiornija od topničkog sustava Peony sovjetske proizvodnje koji je zamijenila. Vojnici se voze unutar oklopne kapsule za koju kažu da je izdržala izravne pogotke minobacača i neizravnu vatru niza topničkih granata. Peony, koji također posjeduju ruske snage, nema oklopnu kapsulu, a vojnici su izloženi svemu što bi ruska strana mogla baciti na njih.

Rusija je modernizirala verzije samohodnih haubica sovjetske proizvodnje, iako su ukrajinske trupe rekle da su se češće suočavale sa starijim sovjetskim oružanim sustavima, posebno višecijevnim bacačima raketa poput Gradova ili Hurricanea.

Ruska artiljerija također povremeno zapne, ali zbog svojih metalnih gusjenica, poput pandži, Peony se zapravo bolje ponaša u blatnjavim uvjetima. Haubice isporučene ukrajinskoj jedinici imaju gumena gazišta koja su bolja za ravne, tvrde površine, rekli su vojnici.

“Haubica stvarno voli čistoću”, rekao je Mikola, mladi zapovjednik topništva. On i njegovi ljudi mučili su se da očiste cijev svoje haubice prekrivene blatom dugom metalnom četkom poput dimnjačara. “Ako ispalite dva puna punjenja streljiva, trebate potrošiti jedan dan na servisiranje”, dodao je.

Na bojnom polju haubice su se do sada dobro pokazale, usprkos blatnim uvjetima. Dan prije nego što su pozvani u svoju pozadinsku bazu zbog vremena, Mikola je rekao da je njegov tim postigao dva izravna pogotka na ruski tenk i uništio nešto pješaštva. Ruske snage obično pokrivaju područje topničkom vatrom, rekao je, nadajući se da će pogoditi nešto u masivnoj baražnoj vatri. Njegov tim često postiže bolje rezultate s manje granata, rekao je.

“Naravno, svi čekamo protuofenzivu”, rekao je Mikola.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)