SVETAC DANA”Sveti Pio V.”

Vrijeme:2 min, 11 sec

 

30.travnja

Papa i veliki reformator Crkve, kojemu je svjetski sjaj i raskoš bio posve stran. Odlikovao se čestitim vladanjem i strogošću života. Smatrao je da Crkvi nisu potrebni nikakvi topovi ni vojska, nego ovo oružje: suze, post, molitva, Biblija.

Danas je sv. Pio V. papa, rođen 1504. godine u gradiću Bosco u Italiji. S 14 godina stupio je među dominikance, a za svećenika je zaređen u 24. godini. Zbog učenosti, blagosti i pobožnosti poglavari su mu povjeravali odgovorne službe. Njegovo redovničko ime bilo je Mihajlo. Kada je postao provincijal, budno je pazio na svoju zajednicu da ostane vjerna Evanđelju. Zbog njegove pravičnosti i pravovjernosti pozvali su ga u Rim da bude suradnik čuvenih inkvizitora. U službi se pokazao vrlo pouzdanim i doskora je imenovan biskupom, a potom i kardinalom.

Za Papu je izabran 7. siječnja 1566. godine, uzevši ime Pio V. Na papinski je tron došao svet čovjek, a na početku svoje vladavine izjavio je: ‘S Božjom pomoći, nadam se tako vladati da će kod moje smrti biti veća žalost od ove kod moga izbora za papu.’ I kao papa nastavio je živjeti skromno i jednostavno, a takvu je strogost tražio i od svojih suradnika. Iako je bio strog, u njemu se krilo blago i plemenito srce koje je imalo razumijevanja za svačije potrebe.

Kanio je provesti reformu Crkve koja joj je zaista bila potrebna. Kao jednostavan čovjek znao je da reforma najbolje počinje iz vlastite kuće, pa je najprije reformirao papinski dvor, Kuriju i Rimsku biskupiju. Za suradnike je uzeo vrijedne kardinale i druge iz rimskoga klera. Prionuo je provedbi odluka Tridentskog sabora. Od biskupa je zahtijevao da stoluju u svojim biskupijama, sazivaju biskupske sinode, obavljaju vizitacije svojih biskupija, te bdiju nad klerom i pukom, kao i da promiču katehizaciju i pouku u vjeri. Promicao je podizanje sjemeništa i poboljšanje uvjeta u njima. 1566. godine izdao je Rimski katekizam na latinskom da bi župnicima olakšao pouku u vjeri. Priredio je novi Časoslov i Misal koji je bio u uporabi sve do Drugoga vatikanskoga sabora.

Kad su Turci pobijeđeni kod Lepanta 1571. godine, na dan 7. listopada uveo je blagdan Naše Gospe od pobjede, koji je papa Grgur XIII. preimenovao u blagdan Kraljice Sv. Krunice. Tomu Akvinskoga proglasio je naučiteljem Crkve, a njegovu ‘Summu theologiae’ obveznim udžbenikom za katolička učilišta. Papa Pio V. umro je 1. svibnja 1572. godine. Žalost za Papom bila je sveopća, pa se tako ispunilo njegovo proroštvo s preuzimanja službe. Tijelo mu počiva u bazilici Sv. Marije Velike u Rimu. Zaštitnik je svog rodnog grada Bosca te mnogih naselja, župa i crkava širom svijeta.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori