Ukrajinski visoki dužnosnici o protuofenzivi

Vrijeme:4 min, 3 sec

 

Treba li se žuriti s ukrajinskom protuofenzivom?

Proteklih je mjeseci bilo mnogo povoda za početak ukrajinske protuofenzive u svrhu oslobađanja zemlje od ruskog agresora. Ukrajinci, Europa i miroljubivi svijet sa sve većim nestrpljenjem očekuju početak te protuofenzive, o kojoj se već mjesecima govori i piše. Zar najnoviji ruski raketni napad na civilne ciljeve u gradu Umanu, daleko od bojišnice, nije bio upravo jedan od pravih povoda? Uman UkrajinaNo ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije povukao „obarač“, iako je krstarećom raketom pogođen stambeni objekt u apsolutno mirnom gradu, poznatu u cijelom svijetu po tome što godišnje u njega dođe na tisuće hasidskih hodočasnika. Strpljivost ukrajinskoga predsjednika na neki način podsjeća na hrvatsku ratnu dramsku seriju iz Domovinskoga rata „Nestali“. Snajperist Pape ima često čistu metu na ciljniku, ali ne puca, jer nema odobrenje svojega zapovjednika. Svojim brzopletim potezom samo bi otkrio položaj i ugrozio svrhu čitave akcije. Gledatelji poneseni akcijom često se pitaju: zašto Pape ne puca na pripadnike srpske paravojske? Nije li nešto slično i s početkom ukrajinske protuofenzive? Osim vremenskih uvjeta, moraju se poklopiti i mnogi drugi čimbenici. Ukrajina uostalom još ne raspolaže dovoljno snažnom protuzračnom obranom, što je kod protuofenzive jedan od važnih čimbenika, potrebni su joj, umjesto zastarjelih i moderni zrakoplovi, poput F-16 itd. Posve je sigurno i to da, kad počne protuofenziva, ruski agresor ne će prekriženih ruku gledati ukrajinske prodore po bokovima ili središnjem dijelu vrlo duge bojišnice. Zbog toga treba biti potpuno spreman. Pogrješke u ratu skupo se plaćaju.

Dakle, ukrajinski predsjednik imao je povoda narediti protuofenzivu i prilikom ovotjednoga masovnoga napada na civilne ciljeve u trima ukrajinskim gradovima. No umjesto odluke o protuofenzivi još jednom je upozorio međunarodnu javnost kako samo „apsolutno zlo može stvoriti takav teror protiv Ukrajine“.

Reznikov, Kuleba i Danilov pozivaju javnost da ne bude nestrpljiva u pogledu protuofenzive

Zbog interesa javnosti, prije svega ukrajinske, ministar obrane Oleksij Reznikov izjavio je 27. travnja 2023. kako će se protuofenziva „dogoditi neočekivano“ jer što dulje ruski okupator ne bude znao za njezin početak, veća je vjerojatnost da će biti uspješna. oleksij reznikovSmatra kako je teško takvo što skriti jer kad vojska uđe u oslobođena naselja, vrlo je medijski aktivna, odmah se snimaju i preko interneta šalju multimedijski sadržaji, i svima postaje sve jasno.

Reznikov smatra kako su u društvu pomalo „pregrijana“ očekivanja o protuofenzivi, svi čekaju novu pobjedu. „Prije nismo vjerovali u pobjedu. Željelo se minimalno preživjeti, barem dio Ukrajine. A kad su oružane snage Ukrajine pokazale uspjeh – nakon Zmijskoga otoka, kijivske regije, černjihivske, sumske, posebno harkivske i Hersona, svi su počeli vjerovati u pobjedu. To je normalno, to su emocije – očekivanje uspjeha“, izjavio je ministar obrane, svjestan da se ne mogu promijeniti očekivanja Ukrajinaca o protuofenzivi.

Samo dan nakon ministra obrane, i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba poziva da se ukrajinska protuofenziva ne doživljava kao odlučujuća bitka. Prema njegovim riječima posljednja je bitka ona koja će dovesti do potpunoga oslobođenja ukrajinskih teritorija. dmitro kuleba„Taj se zaključak može donijeti na kraju, a ne na početku bitke“, izjavio je, dometnuvši: „Ako treba jedna protuofenziva – bit će jedna, ako trebaju dvije ili više – bit će tako jer ovo nije sukob koji se može zamrznuti.“ Kuleba kaže da će se Ukrajina boriti do pobjede te drži da svi oni koji vide protuofenzivu kao odlučujuću bitku „iskrivljuju sliku ukrajinskih napora“.

Voditeljica tiskovnoga centra Obrambenih snaga „Jug“ Natalija Gumenjuk prva je na neki način pokušala smiriti interes javnosti za početak protuofenzive, kazavši kako ukrajinska vojska stalno radi na minimaliziranju moći i sposobnosti neprijatelja. „Upravo se u tome sastoji sama protuofenziva koju svi čekaju, čekaju kad će početi, kad se sve može snimiti i prikazati“, rekla je, dometnuvši kako tiho hoda, malim koracima, ali samouvjereno, radi se na tome da se neprijateljski kapaciteti uništavaju…

Tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov smatra kako nema potrebe špekulirati o tome kad će početi tzv. velika protuofenziva jer to uvelike ovisi o tempu i količini oružja. oleksij danilov„Imajte na umu da vrlo ograničen krug ljudi ima informaciju o protuofenzivi. Kada, kako i na koji način – vidjet ćete svojim očima“, izjavio je.

Šef Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Kiril Budanov poznat je u javnosti po svojim predviđanjima tijeka rata. Uvjeren je da će Oružane snage Ukrajine ući na poluotok Krim u proljeće. Predvidio je do kad će trajati oslobađanje Hersona. Početkom studenoga prošle godine najavio je da dolazi odlučujuće razdoblje rata, a u prosincu da će Ukrajina vratiti privremeno okupirani Krim kombinirano – vojnom silom i diplomacijom.

U početku se mislilo da će ruska agresija na Ukrajinu biti „igra mačke i miša“. Kako se rat odužio tako Ukrajina sve više preuzima inicijativu. Dolazi vrijeme „ispipavanja“ u kojem će ukrajinske oružane snage tražiti slabu točku neprijatelja i krenuti u protuofenzivu. Nije isključeno da za takvu odluku bude i neki znatan povod kao što je bio nedavni ruski brutalni napad na ukrajinske gradove, daleko od bojišnice!?

Marko Curać

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)