Ljubić/Schmidtove odluke nisu na štetu Bošnjaka, Vlada je potvrđena u Domu, u kojem su Bošnjaci dvotrećinska većina

Vrijeme:2 min, 11 sec

 

Želim čestitati premijeru Nikšiću i svim izabranim ministrima, izražavam zadovoljstvo da je HNS dio te vlade te da je još jedna stranka, članica HNS-a ušla u parlamentarnu većinu. To će dodatno doprinijeti vjerodostojnosti HNS-a“, naglasio je Ljubić.

Rekao je kako izbor Vlade nije morao proći ovako burno da je bilo više političke odgovornost te da nije bilo blokada.

“Međutim, kako je izostala odgovornost poliitčkih aktera, u prvom redu da dogovore izmjene izbornog zakona, nažalost Visoki predstavnik je morao intervenirati”, kazao je Ljubić.

Dodaje kako ne mogu biti zadovoljni zato jer je Schmidt morao donijeti odluku, kada bh. politički akteri nisu u stanju sami upravljati svojom zemljom.

“Nismo sretni jer je to morao učiniti, bilo bi bolje da smo u stanju sami upravljati svojom zemljom i sudbinom. Nažalost, očito je da to nismo u stanju i na kraju smo dobili vladu. Želim čestitati premijeru Nikšiću i svim izabranim ministrima, izražavam zadovoljstvo da je HNS dio te vlade te da je još jedna stranka, članica HNS-a ušla u parlamentarnu većinu. To će dodatno doprinijeti vjerodostojnosti HNS-a“, naglasio je Ljubić.

Komentirajući kako je HNS rekao da je nezadovoljan nametnutom odlukom, Ljubić kaže kako je nezadovoljstvo koje se našlo u priopćenju HNS-a vezano u prvom redu za činjenicu da su doveli do toga da visoki predstavnik mora intervenirati.

“Jedina odluka koja stupa na snagu danas je odluka o potvrđivanju vlade. Druga odluka o promjeni Ustava je uvjetovana, oročena 1. svibnjem 2024. godine. Želim vjerovati da ćemo biti u stanju u narednih godinu dana donijeti dogovorno odgovarajuće odluke koje će ovu uvjetovanu odluku Schmidta učiniti suvišnom”, pojasnio je Ljubić.

“Mi tu odluku prihvaćamo jer je u skladu sa Ustavom i Aneksom 10 Daytona. S druge strane, odluka je omogućila formiranje Vlade, a nadamo se da ćemo doći do boljih rješenja”, dodao je Ljubić za N1.

Naglasio je i kako nije istina da su odluke Schmidta na štetu Bošnjaka.

“Danas je Blinken pozdravio Schmidtovu odluku, jasno je tko stoji u suštini iza ovih odluka. Apsolutno je neistina da su Schmidtove odluke na štetu Bošnjaka. Podsjećam da je današnja Vlada potvrđena u građanskom Domu, u kojem su Bošnjaci dvotrećinska većina. Može li netko vjerovati da bi oni bili protiv vitalnog nacionalnog bošnjačkog interesa“, rekao je Ljubić.

“Danas je DF pokazao na koji način oni poimaju demokraciju. Izašli su na ulicu i na ulici pokušavaju realizirati političke ciljeve“, kazao je Schmidt.

 

večernji list/  https://www.vecernji.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)