Izaslanstvo EU u BiH pozvalo na osiguravanje funkcionalne Vlade FBiH

Vrijeme:1 min, 0 sec

 

Izaslanstvo Europske unije se oglasilo se povodom formiranja vlasti u FBiH nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt donio privremenu odluku o imenovanju premijera i ministara.

Iz Izaslanstva su pozvali na finaliziranje uspostave Vlade FBiH te potpuno funkcioniranje vlasti na svim razinama.

“EU iznova naglašava važnost brzog formiranja vlasti na svim razinama u Bosni i Hercegovini, u skladu sa zakonski propisanim rokovima, a što je ključno za usvajanje žurnih i neophodnih reformi te ostvarivanje napretka zemlje na europskom putu”, kazali su.

Oni poručuju da politički lideri Bosne i Hercegovine trebaju pokazati veći angažman i odgovornost u zemlji.

“EU ih poziva da osiguraju potpuno funkcionalnu entitetsku vladu u Federaciji BiH nakon dva izborna ciklusa i četiri i pol godine rada u tehničkom mandatu”, naveli su.

Schmidt je jučer donio nekoliko odluka. Jedna je imenovanje Vlade FBiH bez suglasnosti jednog od tri člana rukovodstva FBiH, druga je dugoročna izmjena Ustava FBiH, a treća je izmjena Kaznenog zakona s ciljem sprečavanja kupovine glasova. Te odluke sadržavaju i mogućnost prijevremenih izbora u FBiH.

“EU podsjeća na svoj stav da se Bonnske ovlasti trebaju koristiti isključivo kao krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji”, zaključili su.

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)