SARAJEVO/Schmidt do kraja dana objavljuje nove odluke o deblokadi FBiH

Vrijeme:57 sec

 

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt do kraja dana ponovo će iskoristiti Bonska ovlaštenja i nametnuti odluke koje će se odnositi na deblokadu formiranja Vlade Federacije BiH, saznaje N1 iz diplomatskih izvora.

Izvjesno je da će Schmidt proglasiti amandmane na Ustav Federacije BiH i da će prva odluka biti privremenog karaktera jer će se odnositi na aktuelnu situaciju, pošto federalna vlada nije formirana ni pola godine nakon izbora, a postojeća vlada je u tehničkom mandatu već četiri i po godine.

Kako je potvrđeno za N1 iz više diplomatskih izvora, opcija 2:1 koja bi značila da predsjednik i jedan potpredsjednik Federacije imenuju mandatara za sastav Vlade FBiH i tako nadglasaju drugog potpredsjednika više nije u igri.

Pronađeno je alternativno rješenje u donošenju ad hoc mjere. Detalji će biti priopćeni odlukom koju će visoki predstavnik objaviti kasno popodne ili večeras.

Druga intervencija visokog predstavnika, o kojoj još traje konačno usuglašavanje na najvišoj razini, a koja će također biti objavljena do kraja dana, bit će trajnog karaktera i odnosit će se na formiranje vlasti u Federaciji BiH nakon svih narednih izbora.

 

hms.ba/ https://hms.ba/  /Hrvatsko nebo