PREDSJEDNIK VSTV-A LAGUMDŽIJA/Neprimjereno je pozivati Kneževića da napusti Ustavni sud zbog politike

Vrijeme:1 min, 57 sec

 

Predsjednik Visokog sudskog tužiteljskog vijeća BiH Halil Lagumdžija komentirao je najavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će Narodna skupština RS pozvati sudca Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževića da napusti ovu poziciju, jer kako Dodik tvrdi, Ustavni sud je radio protuustavno na štetu RS-a.

 

Političke konotacije

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je rekao da je ovo pritisak na gospodina Kneževića.

– Izbjegavam komentirati nešto što može imati političke konotacije. Poziv koji je poslan sudcu Kneževiću je neprimjereno demokratskim zemljama. Nadam se da neće bit negativnih posljedica, a kako će se njegov odziv odraziti na rad Ustavnog suda, ne znam. Neprimjereno je pozivati nekoga da zbog političkih razloga prestane obnašati tu funkciju – kaže Lagumdžija.

Na pitanje ima li VSTV mogućnost predložiti izmjene i dopune nekih zakona, kao onaj o negiranju genocida ili o podrivanju državnog poretka, Lagumdžija je potvrdno odgovorio i rekao kako VSTV ima takve inicijative, ali da je parlamentarna procedura ta koja te zakone “obara.”

– Konkretno, VSTV pored ostalih nadležnosti ima nadležnost predlagati izmjene i donošenje novih propisa i mi se uključujemo u proces, ali prijedlog utvrđuje resorno ministarstvo pravde i prosljeđuje u parlamentarnu proceduru i na njima je da oluče hoće li usvajati nove propise i zakone. Vidite što se događa s izmjenama i dopunama zakona o VSTV-u, padao je i imamo naznake da neće proći novi prijedlog Nacrta zakona – kazao je Lagumdžija.

U Sarajevu se danas i sutra održavaju konferencije predsjednika sudova i glavnih tužitelja u BiH na kojoj će biti razmotrene teme od značaja za rad bh. pravosuđa. Konferencije organizira Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine u suradnji s Delegacijom EU i Misijom OESS-a u BiH. Teme koje će biti u fokusu su efikasnost rada sudova i tužiteljstava, organizirani kriminal i korupcija, transparentnost rada pravosudnih institucija.

Oslobođajauće presude

Lagumdžija je komentirao zašto procesi za teška krivična djela često imaju oslobađajuće presude.

– Statistički podaci su bolji za razliku od prethodnih godina, ali nemamo dovoljno dobrih optužnica za ova krivična djela i nemamo veliki postotak presuda za optužnice koje su podignute, jer one nisu na dovoljno dobroj razini. One prerastaju u oslobađajuće presude i moramo se tim pozabaviti. Morat ćemo to staviti u fokus i razgovarati s tužiteljima i sudcima i vidjeti što je razlog za tu pojavu – kazao je Lagumdžija, prenosi N1.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo