Narodna skupština Republike Srpske pozvala sudca iz tog entiteta da podnese ostavku u Ustavnom sudu BiH

Vrijeme:54 sec

 

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) pozvala je sudca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine imenovanog iz RS-a (Zdravka Kneževića) da podnesu ostavku koja bi važile sve do drugačije odluke ove skupštine.

Zaključak je usvojen većinom glasova večeras na šestoj posebnoj sjednici parlamenta RS.

Članove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Narodna skupština je sljedećom odlukom zadužila da što prije upute u parlamentarnu proceduru zakon prema kojem bi Ustavni sud BiH djelovao bez stranih sudaca.

Narednim izglasanim zaključkom ostavljen je neograničen vremenski rok za vraćanje Republike Srpske vlasti nad pravosudnim i institucijama obrane i sigurnosti te neizravnog oporezivanja.

Te vlasti su, naime, ranije prenesene s entitetskog na državnu razinu u Bosni i Hercegovini, a prema večerašnjoj odluci, Republika Srpska može dobiti suglasnost “kada se za to steknu odgovarajući uvjeti”.

Kao razlozi za sve navedene večerašnje odluke Skupštine RS-a, iz vladajuće većine su tijekom rasprave naglašavani navodno antidejtonsko i antiustavno djelovanje Ustavnog suda BiH, odnosno optuživano ‘političko Sarajevo’ za djelovanje ne samo u toj oblasti na štetu Republike Srpske.

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)