Ministar Helez se ne šali: i Vojska BiH i Eufor-Althea odlučni su štititi integritet BiH

Vrijeme:3 min, 31 sec

 

Helezov potez i izjave pokazuju da se u svega nekoliko dana političko-sigurnosna situacija u BiH i oko nje toliko zaoštrila da je iznenada zatraženo i naglo ostvareno raspoređivanje snaga Eufora-Altheje. Helez je doduše pokušao oštricu gnjeva skrenuti s Dodika na Vučića, za kojega je rekao da ga je u NATO-u nedavno prokazao kao političara i državnika koji igra „duplu igru“. Što će se dalje događati, još ne znamo. Ali je očito da je Helez pokazao kako se odgovoran ministar i dužnosnik postavlja naprama onomu što ugrožava ustavni poredak i nacionalnu sigurnost – ne ulazeći sada u njegovu političku hipoteku prema Hrvatima, koja je podebela.

Aktualni ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez (SDP) večeras, u srijedu, objavio je da su snage Eufora – na njegov zahtjev – raspoređene danas u Bijeljini i Orašju. Na neobičan način, Helez je takav potez povezao u pozitivnom smislu s Miloradom Dodikom, za kojeg je rekao da je i sam zatražio „da se smire tenzije“. Dodik je po njegovim riječima posredstvom nekih političkih čelnika iz Federacije BiH zatražio da se smire tenzije nakon najava o „entitetskoj granici“. Daytonski mirovni sporazum, tako jednoglasno tvrde u Sarajevu i domaći i strani predstavnici, ne predviđa nikakve entitetske granice – u smislu granica koje bi kontrolirali entiteti – niti ih može biti u okviru države BiH.

Helez je time zacijelo htio reći da akcija nije uperena protiv Republike Srpske. No svima je dobro poznato da su upravo izjave i odluke predsjednika Republike Srpske neposredni povod za raspoređivanje vojnih snaga Europske unije na dvije lokacije strateški ključne za obuzdavanje eventualnog pokušaja odcjepljenja ili državnog neposluha onih koji vladaju entitetom čiji je glavni grad Banja Luka.

Helez je dakle pokušao oštricu sve jačega gnjeva među Bošnjacima, i ne samo među njima, naprama Dodiku otupiti, dajući mu valjda šansu da se malo „popravi“. Ali nije na tomu stao. Ustvrdio je da, kako je izvijestilo Oslobođenje, „Dodikom upravlja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić“. Za njega je pak dodao da „igra duplu igru“, te da je s time upoznao i ljude iz NATO-a s kojima je razgovarao. Očito je mislio na nedavno održani sastanak ministara obrane članica NATO-a u američkoj bazi u Ramsteinu, na kojemu je i on sudjelovao kao jedan od posebno pozvanih gostiju.

Vučićeva „dupla igra“ očito bi se sastojala u tomu da daje miroljubive izjave, da na riječima priznaje cjelovitost BiH i prikazuje se općenito kooperativan prema zapadnim silama, dok takvu čestitost u praksi izigrava postupajući suprotno onomu što govori. Točnije: suprotno onomu što je do jučer govorio.

Helez je sve to izjavio u emisiji Pressing na N1, u kojoj je govorio o sigurnosnoj situaciji u BiH. Rekao je dakle da su snage EUFOR-a raspoređene od danas u vojarnama u Bijeljini i Orašju, te da je upravo to on osobno zatražio od zapovjednika EUFOR-a, i da je ovaj „dao dozvolu“ da se to i učini. „Tražio sam i te su snage već tamo“, kazao je Helez. Udara u oči žurnost s kojom je takvo što zatraženo i s kojom je takvo što već i učinjeno.

„Na silu nema drugog odgovora nego silom“ – poručio je i javnosti i srpskoj strani ministar odbrane BiH. „Nikomu ne prijetim, naša je obrana granica BiH. Svatko tko kaže da će se odcijepiti… to je direktni napad na BiH. To ne može nitko, pa ni jači od Dodika. Tko god dirne u teritorijalni integritet i suverenitet, krećemo!“

Dodao je da već postoje planovi obrane, ali da o njima ne može govoriti.

Helezov potez i izjave pokazuju da se u svega nekoliko dana političko-sigurnosna situacija u BiH i oko nje toliko zaoštrila da je iznenada zatraženo i naglo ostvareno raspoređivanje snaga Eufora-Altheje. Helez je doduše pokušao oštricu gnjeva skrenuti s Dodika na Vučića, za kojega je rekao ga je u NATO-u nedavno prokazao kao političara i državnika koji igra „duplu igru“. Što će se dalje događati, još ne znamo. Ali je očito da je Helez pokazao kako se odgovoran ministar i dužnosnik postavlja naprama onomu što ugrožava ustavni poredak i nacionalnu sigurnost – ne ulazeći sada u njegovu političku hipoteku prema Hrvatima, koja je podebela.

Povezano:

Dodik potvrdio, a Vučić nije opovrgnuo, da postoji osmišljen plan o stvaranju velike Srbije

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)