Dodik potvrdio, a Vučić nije opovrgnuo, da postoji osmišljen plan o stvaranju velike Srbije

Vrijeme:4 min, 7 sec

 

Iz današnjih istupa Dodika i Vučića zaključuje se da zajednički rade na stvaranju velike Srbije. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović reagirao je na izjave predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika u Donjoj Gradini da će “RS i Srbija biti jedna država”, poručivši kako je Dodik priznao postojanje zločinačkog projekta velike Srbije, izvijestile su agencije i mediji. Vučić je pak inkriminirao one koji su se danas okupili u Jasenovcu.

“Javno priznanje Milorada Dodika da radi na provođenju velikosrpskog projekta ne treba ignorirati. On je u današnjem govoru javno priznao i objavio ključne antidaytonske projektne zadaće koje su mnogi u međunarodnoj zajednici i unutar Bosne i Hercegovine godinama podcjenjivali: da zločinački projekt velike Srbije, koji je 1990-ih doveo do agresije na susjedne države i do genocida nad Bošnjacima, nije mrtav. Da postoji osmišljen velikodržavni plan koji se provodi s ciljem ’proglašenja RS državom i ujedinjenja sa Srbijom’. Da predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodika javno radi na razbijanju punopravne članice Ujedinjenih naroda – države Bosne i Hercegovine, i rušenju mirovnog procesa”, piše u Bećirovićevoj izjavi.

VIDEO: Dokumentarni film “Neoproštena pobjeda” redatelja i scenarista Nenada Piskača

Dalje je naveo kako današnje Dodikovo javno priznanje da je ponovo na sceni reinkarnacija zločinačkog velikosrpskog projekta neminovno traži i javne odgovore na sljedeća pitanja:

Zašto se predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić javno ne ogradi od zločinačkog projekta usmjerenog protiv nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine? Zašto Dodik poslije svakog dolaska iz Beograda intenzivira rušenje temeljnih načela međunarodnog i nacionalnog prava? Zašto ključne države Europske unije promptno i konkretno ne djeluju? Zašto se EU ne priključi politici Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u sankcioniranju politike ugrožavanja mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi?

Bećirović je javno pozvao sve bh. političke aktere da prestanu ignorirati prijetnje rušenjem mirovnog procesa i države Bosne i Hercegovine, istaknuvši da je politika šutnje i nezamjeranja i ohrabrila Dodika.

“Također, tražim i hitno djelovanje pravosuđa. Gospodo iz Tužilaštva BiH, ili počnite raditi ono za što ste plaćeni, ili podnesite ostavke. Vrijeme je za ljude koji će odgovorno provoditi svoje zakonske obveze”, zaključio je Bećirović.

Što su danas izjavili Dodik i Vučić

Na današnjoj komemoraciji u Donjoj Gradini, kojoj je nazočio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik entiteta Republika Srpska Dodik ponovno je izjavio kako je u Jasenovcu stradalo 500 tisuća Srba koje su ubili „ustaški pokret i hrvatski narod tog vremena“. Ustvrdio je kako je to bio dio dugoročnog plana započetog još u Prvom svjetskom ratu, a nastavljenog „progonom Srba“ iz Hrvatske i Slovenije ’90-ih godina te zračnim udarima NATO-a na vojsku bosanskih Srba i Srbije. Srbe je proglasio najvećim žrtvama ratova pri raspadu bivše Jugoslavije, zaključivši da oni stoga imaju pravo biti u jednoj državi.

„Mi pripadamo jednom narodu a jednog dana ćemo biti jedna država i nitko nas ne će spriječiti u tome jer je to naše pravo“, poručio je, najavivši kako će se za to boriti do kraja života. Izričito je spomenuo kako se entitet Republika Srpska mora ujediniti sa Srbijom, ustvrdivši kako BiH danas ugrožava slobodu Srba. Ponovo je kazao kako u Srebrenici 1995. godine nije bilo genocida nad Bošnjacima. Vičući s govornice, optužio je Veliku Britaniju za to da bosanskim Srbima zbog tog zločina pokušava nametnuti etiketu genocidnog naroda.

Dodik je kritizirao i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog posjete Derventi u ožujku, kada je tamo predao odličja 103. brigadi HVO zbog njezinih zasluga za borbu za borbu za obranu Bosanske Posavine. Poručio mu je da više ne dolazi na teritoriju RS ako će to ponovo činiti.

Aleksandar Vučić, iako je govorio miroljubivije i manje radikalno od Dodika, ipak nije propustio napasti one koji su se danas okupili na službenoj proslavi Republike Hrvatske u Jasenovcu, izvijesito je Stav, i to ovim riječima: „Morate da budete na strani ubica da biste ušli na to svetište (Jasenovac).“ Najavio je da će vlasti entiteta i Srbije izgraditi svoj memorijalni centar u Donjoj Gradini kako bi tamo mogli nesmetano dolaziti, a još jedan da će napraviti u Beogradu.

Predsjednik Srbije Vučić svrstao čitavu političku kremu Republike Hrvatske na stranu jasenovačkih „ubojica“!

Vučiću je lani zabranjen ulazak u Hrvatsku jer je namjeravao u Jasenovac u privatni posjet, bez ikakve najave hrvatskim vlastima i očito u svrhu samopromocije. Osvrnuo se i na današnje izbore u većinski srpskim općinama u Kosovu, na kojima nije sudjelovala glavna srpska stranka odnosno na kojima je sudjelovalo svega 13 Srba, opisavši ih kao glasovanje za „okupacijskog gaulajtera“. Prognozirao je kako je pred Srbijom „teško vrijeme“, u kojemu valja pokazati odlučnost i jedinstvo svih Srba.

Veleposlanici zapadnih država akreditirani u BiH počast žrtvama Jasenovca u Donjoj su Gradini odali su prije ovog tjedna. Tako su izbjegli Dodikovu i Vučićevu komemoraciju. Na nju su u nedjelju došli samo veleposlanici Rusije i Izraela.

Zdravko Gavran: Herceg-bosanski Hrvati pred opasnošću da budu (definitivno) „nasukani“

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)