I AKO SCHMIDT INTERVENIRA: Prijeti potpuna paraliza uspostave vlasti u FBiH, nitko više nema parlamentarnu većinu

Vrijeme:1 min, 21 sec

 

Nakon što su Stranka za BiH i NES priopćile kako neće podržati novu Vladu FBiH, smislivši nekoliko novih izgovora za to, čini se kako se “Osmorka” definitivno raspala. Od osam bošnjačkih stranaka koje su se nakon izbora ujedinile te potpisale koalicijski sporazum s HDZ-om BiH o formiranju vlasti, nakon 7 mjeseci ostale su samo tri na okupu- SDP BiH, Narod i pravda i Naša stranka. U Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, koji potvrđuje imenovanje federalne vlade još uvijek mogu računati na ruku zastupnice PDA Elzine Pirić, ali više ne i na glas zastupnika stranke zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića Kenana Uzunovića koji je danas “preletio” u NES, piše Hrvatski Medijski Servis.

Trojka plus PDA s HDZ-om BiH ima 44, od ukupno 98 zastupnika koliko broji Zastupnički dom federalnog parlamenta. Za natpolovičnu većinu nedostaje im čak 7 ruku. I kada bi se novoj koaliciji pridružila 4 zastupnika HDZ 1990- HNP to opet ne bi bilo dovoljno. Teoretski do nove većine mogli bi doći uz podršku Slavena Raguža, zastupnika Hrvatske republikanske stranke i zastupnice bihaćkog Pomaka. Ali samo teoretski.

Ukoliko se SBiH i NES, koji s prelatečem Uzunovićem imaju 10 zastupnika priklone bloku SDA- DF i taj će novi savez imati 48 zastupnika, jednako kao i Trojka i HDZ BiH.

U Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ćemo, dakle, imati dva bloka od kojih ni jedan nema kapacitet formirati vladu, čak i ako i kada visoki predstavnik Christian Schmidt nametne nove izmjene Izbornog zakona BiH. I, što ćemo sad, kada u Ustavu FBiH i Izbornom zakonu ne postoji institut prijevremenih izbora. Možda je rješenja da ga uvede OHR.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)